Een inzameling om zoenende mannen op een advertentie in het Reformatorisch Dagblad af te beelden, is een groot succes. De actie werd opgestart als reactie op een flyer die door de krant werd verspreid. Het ging om maar liefst 40 duizend flyers van de streng christelijke stichting Civitas Christiana, met daarop een oproep om een petitie te tekenen tegen reclame met intieme mannen in de openbare ruimte. Die flyer werd verstuurd naar aanleiding van een campagne van modemerk SuitSupply.

Jasper Klapwijk startte als reactie daarop een inzamelingsactie, die begon met een bericht op Twitter:

Reformatorisch Dagblad: niet verantwoordelijk voor inhoud advertenties

Het Reformatorisch Dagblad (RD) liet weten dat zij de ophef om de flyers betreuren, maar geen reden zag om de advertentie te weigeren. De krant zegt niet verantwoordelijk te zijn voor de inhoud van advertenties. "Zoals bij iedere advertentie hebben we als commerciële afdeling van het Reformatorisch Dagblad gekeken of dit een flyer is die op grond van de criteria de wij hanteren voor advertenties geweigerd zou moeten worden. Dat is niet het geval," zegt Cees Hovius, verantwoordelijk voor het advertentiebeleid bij de krant.

Op basis van die uitspraak concludeerde Klapwijk dat het RD een advertentie met zoenende mannen ook niet zou kunnen weigeren. Een plan was geboren. Onder de titel 'Celebrate Love in het RD!' startte hij een crowdfundingsactie, met het doel 1250 euro op te halen voor een kwart pagina in het dagblad. De donaties stroomden vervolgens binnen, waardoor dat doel snel werd bijgesteld:

Na een dag steeg de teller al tot boven de 5000 euro. Doneren kan nog steeds: bij 10.000 euro heeft de actie een paginavullende spread bij elkaar gespaard.

Lees ook

Advertentie in overweging

Veel mensen laten weten dat zij niet verwachten dat het RD ook echt over zal gaan tot het plaatsen van de advertentie. Maar, Klapwijk heeft inmiddels contact gehad met de advertentie-afdeling van de krant, en stuurde daarover twee positieve tweets: 

Als men de kussende heren onverhoopt toch besluit te weigeren, wil Klapwijk de ruimte gebruiken voor de bravere variant: twee knuffelende mannen. In het geval dat de krant besluit niets te plaatsen, wil hij het geld doneren aan stichting 'Femmes For Freedom'.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.