Hoe gaan we ervoor zorgen dat de integratie van de grote groep vluchtelingen die nu naar Nederland is gekomen goed verloopt? Daarover vanavond een thema-uitzending in EenVandaag.

Minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) is vanavond te gast in onze studio. Met hem spreken we over zijn integratie-aanpak, en hoe we problemen die we eerder zijn tegengekomen wat betreft integratie, nu kunnen voorkomen.

Vluchtelingen jaren ‘90

In de jaren ’90 kwam er ook een grote groep vluchtelingen naar Nederland. De Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) en het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP) deden onderzoek naar de integratie van die groep. Daaruit blijkt dat slechts 1 op de 3 vluchtelingen tussen de 15 en 65 jaar een betaalde baan heeft, en dat asielmigranten vaker in de politiestatistieken voorkomen als verdachte dan autochtone Nederlanders (al wordt daar wel de kanttekening bij geplaatst dat wanneer asielmigranten vergeleken worden met autochtone Nederlanders met vergelijkbare demografische kenmerken, ze juist weer lager scoren).  

Taskforce

In oktober 2015 is de Taskforce Werk en Integratie Vluchtelingen opgericht.  Daarin maakt het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en de Vereniging van Nederlandse gemeenten afspraken met betrokken partijen (bijvoorbeeld ook het UWV), om de integratie en het vinden van werk te bevorderen. Onlangs is in die Taskforce besloten dat er aan 450 vrijwilligers een cursus wordt aangeboden om Nederlandse les te geven in asielzoekerscentra. Deze cursussen beginnen aanstaande maandag.

Pilots

Daarnaast zijn er ook een aantal gemeenten die pilots uitvoeren om te zien hoe het vinden van werk bevorderd kan worden. De gemeente Amsterdam bijvoorbeeld, onderzoekt al bij vluchtelingen met een verblijfstatus die nog in een asielzoekerscentrum wonen, welke diploma’s en werkervaring ze hebben en probeert de vluchtelingen op basis van die kennis te matchen met werkgevers.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.