Lukt het Europa en Turkije vandaag een oplossing te vinden voor de migrantencrisis? Ondanks een deal maken nog steeds grote aantallen migranten dagelijks de oversteek vanuit Turkije naar Europa. 

In EenVandaag een gesprek met Gerald Knaus, de baas van denktank ESI (European Stability Initiative), die zich over de crisis buigt. Hoe voorkom je dat vluchtelingen met gammele bootjes de zee op gaan? 

Plan Knaus

Knaus is de man naar wie heel Europa op dit moment luistert. De belangstelling voor zijn oplossing is veelzeggend. Beleidsmakers zijn ten einde raad. De hekken van de Hongaarse premier Viktor Orban werken niet. De open armen van de Duitse bondskanselier Merkel zorgen voor een grote stroom migranten en zijn politiek onthoudbaar. Knaus was de eerste pleitbezorger van het zogenaamde plan Merkel: opvangen in Turkije en met het vliegtuig herverdelen over de hele Europese Unie. 

Vandaag overleggen regeringsleiders en staatshoofden van de 28 EU-landen in Brussel over de aanpak van de crisis. Ook Turkije praat mee over het plan dat Knaus vorig jaar lanceerde. Ziet hij zijn plan ook politiek haalbaar worden?

Deal Turkije 

Eind november sloot de EU een deal met Turkije. In ruil voor drie miljard euro zou Turkije de grens dichthouden. Het geld moet gebruikt worden om de situatie van vluchtelingen in het land te verbeteren. Ook werden nieuwe gesprekken over toetreding van Turkije tot de EU beloofd. 

Maar ondanks het akkoord houdt de migrantenstroom aan. En in Griekenland dreigt een humanitaire crisis. Migranten kunnen daar niet doorreizen naar andere Europese landen. En bovendien nemen die landen nog steeds maar weinig migranten over van Griekenland, zoals is afgesproken.

Optimisme

Toch is er optimisme bij EU-president Tusk. Volgens hem begint Europa het voor het eerst eens te worden over een gezamenlijk antwoord op de migratiecrisis. Premier Rutte toonde zich ‘gematigd optimistisch’ over de kans op een succesvolle top.

Turkije wil dat Europa erkende vluchtelingen uit vluchtelingenkampen in Turkije gaat opnemen. Maar volgens Rutte kan dat pas als ‘de nul in zicht is’.

We spreken politiek commentator Kees Boonman: hij is in Brussel en volgt de top. 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.