De mogelijke komst van vluchtelingen naar Brunssum zorgde vorig jaar voor hoog oplopende emoties in de Limburgse gemeente. Bewoners protesteerden tegen de opvang van asielzoekers in een leegstaande vleugel van een ziekenhuis.

Dit was voor hulporganisatie Cordaid aanleiding om kritische burgers uit Brunssum uit te nodigen voor een bezoek aan Libanon, waar naar schatting een kwart van de bevolking vluchteling is. Het doel van het bezoek: mensen met hun eigen ogen laten zien wie de vluchtelingen zijn en onder welke omstandigheden ze leven.

De burgemeester besloot op de uitnodiging in te gaan. En dus reisde hij afgelopen week samen met inwoners van Brunssum Jean Janssen en Wendy Bedet en de wijkagent naar Libanon. Wat waren hun ervaringen?

In Radio EenVandaag spreken we met inwoners Janssen en Bedet, met burgemeester Luc Winants en Simone Filippini van Cordaid.

Video Cordaid over bezoek Libanon

De leegstaande vleugel van het Zuyderland-ziekenhuis in Brunssum. Sinds drie maanden worden hier 80 asielzoekers, uiteindelijk moeten dat er 200 worden.