Nu de ‘oude’ Balkanroute via Macedonië gesloten is, zoeken asielzoekers en mensensmokkelaars naar nieuwe routes om vluchtelingen toch naar West-Europa te loodsen. In Griekenland zitten nu 44.000 migranten vast.

Het naast Macedonië gelegen Albanië vreest dat een route die in de jaren '90 veel werd gebruikt door vluchtelingen tijdens de Joegoslavië-oorlog wordt heropend.

Albanië heeft de grenscontroles geïntensiveerd en Italië heeft aangekondigd Albanië hierbij te hulp te schieten. Wat er gebeurt met de vluchtelingen die worden aangetroffen is niet helemaal duidelijk. 

Edi Rama, de Albanese premier, heeft aangekondigd dat Albanië niet open staat voor vluchtelingen. Maar een hek bouwen, zoals Macedonië heeft gedaan, ligt heel gevoelig in het land. Onder het communistische bewind van Enver Hoxha (1944-1985) werd een hek gebouwd om de eigen bevolking tegen te houden.

Albanië werd destijds het Noord-Korea van Europa genoemd. Daarnaast is een hek bouwen praktisch onmogelijk, omdat de Albanees-Griekse grens erg bergachtig is.

Daarom maakt Lulzim Basha, oud-minister en oppositieleider namens de Democratische Partij, zich erg ongerust over de vluchtelingenstroom. 'Albanië is gastvrij, dus ik maak me geen zorgen over sociale onrust. Ik maak me zorgen over de capaciteit van de huidige regering om de rechtsstaat te handhaven en met name de Albanese misdaad weg te houden van mensensmokkel.'

De zorgen van Basha zijn niet onterecht: 'Wij hebben zes maanden geleden informatie gekregen, betrouwbare informatie dat leden van de Albanese maffia bezig waren dure speedboten te kopen. Dat baart ons ernstig zorgen.'

In EenVandaag de reportage van verslaggever Simone Timmer. In de jaren '90 vertrokken boten uitpuilend met vluchtelingen van Albanië naar de Italiaanse kust.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.