Tijdens de huidige coronacrisis wordt er veel verwacht van onze bestuurders. Niet alleen van de landelijke, ook van de lokale. Hoe gaat de burgemeester van Amsterdam, de grootste stad van ons land, daar mee om? Een interview met Femke Halsema.

Zondagmiddag kondigde het kabinet aan dat de cafés, restaurants, coffeeshops en scholen dicht moeten. Femke Halsema fietste 's avonds door een stille, lege stad naar huis. Vandaag stuurde de burgemeester een brief over de nieuwe coronamaatregelen naar alle Amsterdammers.

Bewondering voor inwoners

In het interview dat we vandaag met haar hadden, zegt Halsema dat de Amsterdammers goed rekening houden met de coronamaatregelen. "Er komen in korte tijd allerlei initiatieven bij om ouderen en kwetsbaren te helpen. Ik heb bewondering voor onze inwoners. Dat horeca-eigenaren bijvoorbeeld hun economische belangen opzij zetten om de stad te dienen, is ontzagwekkend."

Hoop dat mensen zich rustig houden

Tot nu toe zijn er volgens burgemeester Halsema geen extra problemen met de handhaving geweest. Maar dat kan over een paar weken veranderen. Als het lente is, kan het best gebeuren dat sommige mensen wat onrustiger worden.

Halsema: "Ik kan niet in een glazen bol kijken, maar ik hoop dat mensen zich blijven houden aan de maatregelen, blijven luisteren naar de medici, ook al vergt dat veel. De publieke gezondheid staat voorop. Ik verwacht dat de Amsterdammers de tering naar nering moeten gaan zetten. Amsterdam is al eerder door grote crises heen gekomen. Dus dat doen we nu ook. Ondanks dat, wordt dit heel zwaar."

Het hele interview met burgemeester Halsema over de coronamaatregelen in Amsterdam

Toekomst ligt bij Amsterdammers

Natuurlijk is er een risico op uitval door ziekte bij de politie. Grote steden zijn extra kwetsbaar, omdat die nu al capaciteitsproblemen hebben. Halsema bekijkt het van dag tot dag. Tot nu toe houden Amsterdammers zich aan de maatregelen en is er geen toenemende druk op het handhaven van de openbare orde.

Een ding wil Halsema er wel over kwijt: "Wat de coronacrisis op de langere termijn betekent, zien we de komende weken en maanden. Maar hoe Amsterdam er in de toekomst uitziet, ligt niet hier op het stadhuis, maar bij inwoners, ondernemers en instellingen."

Grote zorgen voor de stad

De komende weken ligt de prioriteit volgens Halsema bij twee grote zorgen. Ten eerste is er de zorg voor de kwetsbaren. De ouderen die grotere risico's lopen en mogelijk vereenzamen. De winteropvang voor daklozen blijft ook na 1 april open en er wordt gewerkt aan kinderopvang.

Daarnaast maakt de burgemeester zich zorgen over het opvangen van de gigantische economische klap, die de hoofdstad nu treft. Halsema: "We leven van toerisme, horeca en cultuur, maar alles ligt stil. Ondernemers en instellingen gaan daar de zeer wrange vruchten van plukken. We denken er nu over na hoe we hen kunnen helpen."

Geen extra voorzieningen voor toeristen

Hoeveel toeristen er nu in de stad zijn, weet Halsema niet precies. Maar het zijn er minder dan normaal. Er is ook weinig voor ze te doen, alles is dicht. Halsma is niet van plan extra voorzieningen te treffen voor de toeristen. "Daar ligt nu geen prioriteit. Je kunt in je hotel blijven, of wandelen door de stad en mooie foto's maken. Er zijn geen verleidingen, behalve wandelen."

Lees ook

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.