Het rap stijgende aantal coronabesmettingen baart burgemeester Femke Halsema grote zorgen. Ze noemt de situatie in Amsterdam 'heel ernstig' en vindt dat de overheid dinsdag met strengere maatregelen moet komen.

Thuiswerken is weer de norm, in huis zijn nog maximaal drie gasten toegestaan en op advies dragen we mondkapjes. Het zijn een paar van de nieuwste coronamaatregelen die sinds twee weken gelden. De burgemeester van Amsterdam, Femke Halsema, deed er nog een schepje bovenop. Zij kwam met het dringende advies dat iedereen voortaan in alle openbare binnenruimtes van de hoofdstad mondkapjes moet dragen.

Lees ook

'Buitengewoon zorgelijke stijging'

Maar de huidige coronamaatregelen blijken niet voldoende, zegt Halsema. "Er had nu een afvlakking van het aantal nieuwe besmettingen moeten plaatsvinden." Het tegenovergestelde is waar. "De cijfers blijven juist op een buitengewoon zorgelijke manier stijgen, dus nog zwaardere maatregelen zijn nodig." In het afgelopen weekend meldde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zowel op zaterdag als zondag alleen al meer dan 6000 nieuwe gevallen. Ook het aantal patiënten in de ziekenhuizen blijft toenemen.

De situatie in Amsterdam is zoals ook in andere steden in de Randstad zorgwekkend. In de afgelopen weken is in diverse veiligheidsregio's het corona-risiconiveau opgeschaald naar 'ernstig': het derde en meest hoge niveau. Dit houdt in dat ingrijpen noodzakelijk is om een verdere stijging van het aantal besmettingen te voorkomen.

"De situatie is buitengewoon zorgelijk", zegt burgemeester Halsema.

Lees ook

Eigen verantwoordelijkheid

Volgens Halsema mogen Amsterdammers er dan ook vanuit gaan dat zwaardere maatregelen zullen volgen. Ze betreurt het, want ze kan zich "goed voorstellen dat mensen er genoeg van hebben". "Maar het is niet anders", vervolgt ze. "We moeten meer rekening houden met het gevaar van het virus en onze eigen verantwoordelijkheid moet echt groter worden." "Des te sneller kunnen we weer terug naar het normale leven."

De burgemeester vindt het dan ook "ernstig" dat sommige mensen het idee hebben dat zij niet ziek kunnen worden. "Je ziet dat andere mensen wél ziek worden, de ziekenhuizen lopen vol, de intensive care staat onder druk. Mensen moeten beseffen wat voor risico's we lopen."

'Halfslachtige maatregelen helpen niet'

Dat er dus gehandeld moet worden, staat voor Halsema buiten kijf. Hoe ingrijpend de nieuwe maatregelen voor de hoofdstad daadwerkelijk zullen zijn, bepaalt zij niet zelf. "De samenwerking met de regio en het Rijk is goed, maar de regie ligt bij hen", zegt ze hierover. Als het aan Halsema ligt zullen halfslachtige maatregelen in ieder geval niet gaan helpen. "Een lockdown raakt mensen hard; het heeft een enorme impact op de economie en welzijn. Maar misschien moeten we stevig ingrijpen zodat het op deze manier maar kort hoeft te duren."

Maandagavond komt de burgemeester nog bijeen met de veiligheidsraad. Premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge geven dinsdagavond om 19.00 uur een persconferentie over de nieuwe coronamaatregelen.

Lees ook

Bekijk hier de tv-reportage over dit onderwerp.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.