Wat doe je als je 3 weken thuiszit? Voor veel mensen is het plotselinge 'sociaal isolement' door het coronavirus best lastig. Het is vooral belangrijk dat we contact houden met elkaar, zegt hoogleraar Paul van Lange.

De 12-jarige Kasper en zijn broertje Toby (10) komen hun eerste dag thuis door met tekenen, gamen en de hond uitlaten. Kasper: "Ik vind het heel gek. Alsof het allemaal niet echt gebeurt. Maar als we hiermee mensen kunnen redden, moet het maar."

Toby komt tekenend de dag door
Bron: Eenvandaag
Toby komt tekenend de dag door

Dan maar veel tekenen

Met vriendjes spelen is er voorlopig niet bij. Dat heeft Toby nog nooit eerder meegemaakt. Hij moet daar erg aan wennen.

Toby: "Ik wilde met een buurjongen spelen, maar die mocht niet naar buiten van zijn moeder. Gelukkig vind ik tekenen heel leuk. Ik heb vandaag al vijf tekeningen gemaakt."

Kasper heeft het gevoel alsof het allemaal niet echt gebeurt
Bron: Eenvandaag
Kasper heeft het gevoel alsof het allemaal niet echt gebeurt

Wees lief voor je buren

Het verrast hoogleraar psychologie Paul van Lange dat de meeste mensen zich zo snel aanpassen aan de nieuwe situatie. "Ik had echt niet verwacht dat mensen zich zo goed aan de regels zouden houden." Hij zag zoiets niet eerder gebeuren.

"We zijn sinds een paar weken veel meer met elkaar verbonden", ziet Van Lange. Hij hoopt dat dit nieuwe gedrag niet binnen het gezin blijft, maar dat we ons ook anders gaan gedragen richting onze buren. "En dan in het bijzonder de oudere buren die zonder andere gezinsleden thuiszitten."

Lees ook

Van eenzaamheid word je ziek

Drie weken in een 'sociaal isolement' zitten, daar is de mens niet voor gemaakt toch? Van Lange: "Het wordt moeilijk. Veel mensen zijn eenzaam en angstig. En eenzaamheid kan negatieve effecten hebben op je gezondheid."

Van drie weken alleen zijn ga je niet dood, maar je wordt er wel ziek van, vertelt Van Lange. "Chronische eenzaamheid is net zo schadelijk als 15 sigaretten per dag. Het kan leiden tot depressie en hart- en vaatziekten." Hij hoopt dat we allemaal ons best doen om contact te houden met de oudere mensen die we kennen.

Pippa heeft het gevoel alsof de tijd stil staat
Bron: Eenvandaag
Pippa heeft het gevoel alsof de tijd stil staat

Zorgen over school

Pippa (13) vindt het 'sociaal isolement' best lastig. Samen met haar vriendin Roos maakt ze thuis een taart. Maar ja, hoeveel taarten kun je bakken in drie weken?

"Het voelt alsof de tijd stilstaat", zegt Pippa. "Ik weet dat het niet anders kan, maar ik maak me wel zorgen over de achterstand die ik ga oplopen op school. Dat moet ik straks allemaal weer inhalen."

Vitamine S

Ga veel naar buiten, adviseert Van Lange. "Zonlicht werkt positief. Breng structuur aan in je leven en zorg dat je contact houdt met anderen." Hij noemt dat 'vitamine S', met de S van sociale relaties.

"Dat je je angst en je kwetsbaarheid kunt delen met anderen is heel belangrijk. We zijn nu echt aangewezen op elkaar."

Kijk hier de tv-reportage:

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.