De steun voor premier Rutte is fors gestegen na de toespraak aan het volk van gisteravond. Ook is er veel vertrouwen in de aanpak van de overheid, die de premier in de toespraak presenteerde.

Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder ruim 22.000 leden van het Opiniepanel uitgevoerd na de toespraak. De premier legde daarin uit dat de overheid ervoor kiest om het coronavirus gecontroleerd te laten verspreiden onder de Nederlandse bevolking. Op deze manier wordt volgens Rutte niet iedereen tegelijkertijd besmet en raakt het zorgsysteem niet overbelast. Een groot deel bouwt dan groepsimmuniteit op zodat ouderen en zwakkeren zo goed mogelijk beschermd worden tegen het virus.

Driekwart steunt aanpak gecontroleerde besmetting coronavirus

De strategie van gecontroleerde besmetting wordt goed ontvangen door mensen in het land. Driekwart (73 procent) zegt zich te kunnen vinden in die aanpak.

Ook al maken veel mensen zich zorgen over de uitbraak van het virus, geloven ze dat dit de minst slecht optie is: "Het is waarschijnlijk de beste keuze, maar emotioneel gezien vind ik dat moeilijk", aldus een panellid.

Lees ook

'Overheid doet genoeg, veel burgers te weinig'

Een ander benadrukt dat niet alleen de overheid, maar ook burgers een belangrijke taak wacht. Een deelnemer aan het onderzoek: "De boodschap is duidelijk en menselijk: je hebt ook je eigen verantwoordelijkheid".

Veel ondervraagden verbazen zich over de naïviteit van mensen om hen heen: "De overheid doet genoeg, veel burgers doen te weinig. Voetballen, een praatje maken; ik zie overal op straat nog mensen in contact komen met elkaar."

Lovende woorden voor toespraak Rutte

De premier oogstte niet alleen lof voor de aanpak van de overheid. Er was in talkshows en social media ook veel waardering voor zijn eigen optreden. Dit is ook het oordeel van mensen in de samenleving. Driekwart (76 procent) van de ondervraagden is te spreken over de toespraak.

Mensen noemen zijn optreden "duidelijk", "confronterend maar eerlijk" en "goed uitgelegd". Hij wierp zich volgens velen ook op als een echt staatsman en waarderen zijn oproep tot saamhorigheid en solidariteit.

Steun voor Rutte fors gestegen

De maatschappelijke steun voor de premier is na de toespraak fors gestegen. Bijna zeven op de tien (68 procent) hebben op dit moment vertrouwen in zijn functioneren. Dit is uitzonderlijk: vóór de coronacrisis schommelde het deel met vertrouwen in hem tussen de 25 en 45 procent.

Dat cijfer liep voor de toespraak van gisteravond al op naar 54 procent en stijgt dus nu door naar een unieke hoogte. Ongeveer drie op de tien (29 procent) steunen hem niet. Dat zijn vooral al doorgaans kritische kiezersgroepen van de PVV, FVD en, in mindere mate, de SP.

Joyce Boverhuis vertelt hoe mensen denken over de toespraak van premier Rutte.
info

Over dit onderzoek

Dit onderzoek van EenVandaag is gehouden op 17 maart. Aan het onderzoek deden 22.023 leden van het EenVandaag Opiniepanel mee. Het onderzoek is na weging representatief voor zes variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, spreiding over het land en politieke voorkeur gemeten naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2017. Het Opiniepanel bestaat uit 65.000 leden.

Lees ook

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.