Rob (66) en Loes (65) Swart wonen al veertig jaar in hetzelfde huis in Voorburg. Ze weten dat ze uiteindelijk moeten verhuizen, maar dachten er tot nu toe niet veel aan. Hun huis is niet geschikt om oud in te worden. Vooral de steile trap naar de slaapkamer en de krappe badkamer zijn een probleem. Nu nog niet, maar over tien jaar wel. Daarom neemt het stel een kijkje bij drie uiteenlopende woningen die wél toekomstbestendig zijn.

“Het is best lastig”, zegt Rob. “Je bent bang dat je net te laat bent wanneer je plotseling moet verhuizen, en dat is natuurlijk een nare situatie waar je niet in terecht wilt komen.” En hij is niet de enige met deze zorg. Uit onderzoek onder het Opiniepanel blijkt dat 43 procent van de 45-plussers vaak nadenkt over hoe en waar ze gaan wonen als ze ouder zijn. Want wordt het een zorgappartement, een woongemeenschap, of toch helemaal geen verhuizing?  

info

De afgelopen eeuw is de levensverwachting van de mens verdubbeld. Terwijl de medische wetenschap ervoor zorgt dat we honderd jaar oud worden, moeten we nadenken hoe we blijven werken, wie voor ons gaat zorgen en hoe we het gaan betalen en waar gaan we wonen. Maar net zo belangrijk: hoe worden we gezond, gelukkig en zinvol oud? EenVandaag zoekt het uit, van DNA tot Z.

1. Eigen woning met aanpassingen

Als het aan Rob en Loes ligt staat een verhuizing voorlopig nog niet op de planning. Het liefst blijven ze nog een tijdje in dezelfde buurt en in hun dezelfde woning. Maar, mocht dat al snel nodig zijn, met aanpassingen. En dus gaan ze langs bij de Izi Ervaarwoning in Den Haag. Hier worden allerlei praktische technologieën getest waardoor ouderen zo lang mogelijk zelfstandig thuis kunnen blijven wonen. Aangepaste badkamers en toiletten, een alarm voor vergeten pannen op het fornuis en een digitale deurspion.

Na een korte rondleiding is Loes verrast. “Ik ben zo verbaasd, ik vind het helemaal fantastisch.” Maar confronterend is het ook, voor het stel dat zich voorlopig nog niet kan voorstellen dat ze een robot nodig hebben om hen eraan te herinneren een wandelingetje te maken. “Ik hoop dat het nog heel lang duurt voordat we behoefte hebben aan dit soort aanpassingen, maar handig is het wel. Het zijn heel veel dingen waarvan ik niet wist dat het bestond.”

2. Gelijkvloerse woning

Hoewel ze nu nog vitaal zijn, hebben Astrid (65) en Gerard (70) alvast de stap gemaakt om te verhuizen. Ze wonen in een nieuw huis in een nieuwe buurt in Almere, ver van hun vertrouwde Nieuwegein. “Het was even wennen”, zegt Astrid. “Maar dit is een leuke nieuwe wijk.” En het huis is toekomstbestendig: “We hebben alle belangrijke dingen op de begane grond. De slaapkamer, de badkamer, de keuken. Het is lekker ruim en we hebben nu al rekening gehouden met een rollator.”

Het beste advies van Astrid en Gerard van Wijk (65 en 70) aan leeftijdsgenoten is om vroeg te beginnen met nadenken over een geschikte woning voor de toekomst. “Wat belangrijk is, is dat je de tijd er voor hebt om nu iets te kiezen”, vertelt Astrid. “Je hebt nu nog de regie over waar je naartoe kan en dat is een hartstikke fijn gevoel.”

Astrid van Wijk deelt meer tips over wonen als je ouder wordt bij NPO Radio 1

3. Woongemeenschap

Coen en Hermy Kemp (71 en 69) zijn ook al verhuisd naar een toekomstbestendige woning. Zij kozen voor een plek in woongemeenschap De Knarrenhof in Zwolle: “We zeiden: we willen liever nu met z'n tweeën verhuizen, dan wanneer er eentje overblijft. Als er eentje overblijft, dan moet je weg en dan moet je een gedwongen keuze maken.” In de woongemeenschap wonen ouderen die elkaar contractueel helpen en naar elkaar omkijken zo goed als het kan. Er is een gezamenlijke tuin en een gemeenschapshuis voor verjaardagen, etentjes en bijeenkomsten.

Ondanks hun aanvankelijke voorkeur om in hun eigen woning te blijven, zien Rob en Loes het gezamenlijke karakter van de woongemeenschap het meest zitten.

Ook onder het Opiniepanel is er veel belangstelling voor een woongemeenschap met bekenden. 70 procent zegt geïnteresseerd te zijn in deze woonvorm.

Dit is deel 2 van de serie 'Help ik word 100!'

KIJK EN LEES OOK

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.