In deze coronacrisis wordt opgeroepen om zoveel mogelijk afstand van elkaar te houden. Maar welke gevolgen heeft dat voor ons seksleven? Parool-columniste Linda Duits pleit voor soepelere regels voor singles, want: "Seks is een mensenrecht."

Haar column krijgt ze bijval van Barbara Oomen. Zij is hoogleraar mensenrechten aan het University College Roosevelt en de Universiteit Utrecht. "Seks is zo ontzettend belangrijk voor wie wij zijn als mensen."

Lees ook

Seks als mensenrecht

Dat seks een belangrijke rol speelt in ons leven, dat is wel duidelijk. Zo staat in het Vrouwenverdrag en andere internationale verdragen van de WHO dat het een recht is. Maar voordat iets als een mensenrecht kan worden bestempeld, moet het eerst aan een aantal voorwaarden voldoen.

"In eerste instantie moeten landen ervoor getekend hebben. Maar meer filosofisch moet het dus gaan om fundamentele rechten. Dat zijn de rechten die de kern vormen van onze waardigheid, van wie wij zijn als mens", vertelt hoogleraar Barbara Oomen. "Daar voldoet seks dus ook aan."

'Seks is nu eigenlijk een misdrijf'

De Vlaamse seksuologe Goedele Liekens is het daar met haar collega over eens en gaat daarin zelfs een stapje verder. "Het nastreven van een bevredigende en plezierige seks is ook een mensenrecht." Maar ze is ook kritisch over ons seksleven in deze tijd. Zo mag het volgens haar niet zo zijn dat seks nu een gevaar vormt voor de gezondheid.

"In het verdrag waar staat dat seks een mensenrecht is, wordt nog één woordje toegevoegd: veilige seks. Zodra de gezondheid van je partner en in dit geval zelfs de volksgezondheid in het gedrag komt, dan vervalt je recht natuurlijk. Sterker nog, dan ben je eigenlijk met een misdrijf bezig."

Lees ook

Huidhonger is moeilijker mee te leven

Voormalig prostituee, schrijfster en activiste Metje Blaak denkt dat de gevolgen van de seksuele onthouding bij singles, wel meevallen. "Ze kopen genoeg speeltjes om zichzelf te bevredigen, dus ik denk niet dat het een probleem hoeft te zijn als je een tijdje zonder seks zit. Zolang je maar creatief bent."

Ook Liekens ziet niet dat daar het probleem ligt, maar wijst wel naar huidhonger. "Uit onderzoek is gebleken dat het krijgen van voeding bij jonge aapjes niet voldoende is voor hen om te overleven. Dus dat huidcontact zullen we meer missen dan puur het gebrek aan seks. Soloseks is ook seks hè", concludeert de Vlaamse seksuologe.

Luister hier de Feit of fictie? over dit onderwerp terug.

Waarom we door het coronavirus in lockdown zitten en door eerdere epidemieën niet

Door het coronavirus is bijna de hele wereld in lockdown. Iets wat bij eerdere epidemieën niet gebeurde. Waarom is het bij het coronavirus nu zo anders? Verslaggever Tom van 't Einde legt het uit.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.