De Raad van State bepaalde ruim een jaar geleden dat de gaswinning op vijf locaties rond Loppersum moest worden stilgelegd. Dit gebeurde na felle protesten van de Groningse bevolking. Sindsdien staan de vijf gaslocaties op een zogenaamde ‘waakvlam’. Toch is daar vorig jaar meer dan 1 miljard kuub gas naar boven gehaald, wat rijkelijk veel lijkt voor een waakvlam. 

In eerste instantie leek het aantal bevingen af te nemen en de maatregel effect te hebben, maar nu neemt het aantal aardbevingen in het gebied weer verder toe. RTV Noord meldde eerder dat op last van het Staatstoezicht op de Mijnen de NAM moet onderzoeken waardoor het aantal aardbevingen in Loppersum vorige maand is toegenomen.

De locaties mogen alleen draaiend worden gehouden met een waakvlam. Volgens de NAM moeten de locaties 'technisch beschikbaar blijven' zodat de gaswinning zo nodig snel hervat kan worden. Bijvoorbeeld tijdens een strenge winter. Ook zegt de woordvoerder geen verband te zien tussen de gaswinning en het toenemen van het aantal aardbevingen in het gebied. 

In totaal won de NAM in 2016 ruim 27,5 miljard kuub gas in Groningen. 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.