Dit weekend wat het weer raak in Groningen: het KNMI meldde een aardbeving in Slochteren met een kracht van 2,6 op de schaal van Richter. Het schrikbeeld voor tienduizend inwoners van Woerden. Want nu de gaskraan in het Noorden iets is dichtgedraaid, richt het beleid zich op de kleine gasvelden in ons land.

In Woerden ligt zo’n veld, deels onder de woonwijk Molenvliet: het Papekopveld. Dertig jaar geleden werden al proefboringen gedaan naar olie en gas in het Papekopveld, maar destijds bleek de winning niet rendabel. Door de voortschrijdende techniek denkt het Canadese Vermilion Energy nu wel te kunnen verdienen aan het gasveld, zo’n 1 miljard kuub groot. Ter vergelijking: in Groningen werd alleen vorig jaar al ruim 27 miljard kuub gewonnen.

Kleine velden beleid

Juist om het Groningse gas zo lang mogelijk in de bodem te laten voert de overheid een beleid om kleine velden voorrang te geven. Maar door alle onrust en schade in Groningen stuiten winningsplannen in het hele land op verzet. De rechter bepaalde begin deze maand nog dat de gemeente Krimpenerwaard Vermilion terecht een vergunning had geweigerd voor proefboringen in het gasveld Haastrecht, op acht kilometer afstand van Papekop. Ook andere gemeenten en de provincie Utrecht verzetten zich tegen gasboringen. 

Onrust en argwaan

Naast de vrees dat de huizenprijzen zullen dalen, dat de bodem gaat verzakken en dat hen hetzelfde lot boven het hoofd hangt als de gedupeerde Groningers heerst er argwaan onder de Woerdenaren. Het Canadese gaswinningsbedrijf lapte bij eerdere boringen in Nederland namelijk de regels aan zijn laars. Zo nam het bedrijf bij Heerenveen een derde boorput in productie zonder dat er een goedgekeurd winningsplan was. Begin dit jaar legde het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) ook al de gaswinning door Vermilion in het Drentse Wapse stil wegens het ontbreken van een verplichte milieueffectrapportage. 

Hoe groot zijn de risico’s voor Woerden en hoe terecht zijn de zorgen van de bewoners? EenVandaag bezoekt Woerden, spreekt met bewoners en met wethouder Hans Haring. Verder een interview met Bernd Andeweg, geoloog aan de Vrije Universiteit. 

In Radio EenVandaag is er ook aandacht voor de onrust in Woerden. Rene Peters, directeur van TNO, betoogt dat boringen in kleine gasvelden noodzakelijk zijn om Groningen zoveel mogelijk te ontzien: "We hebben een collectieve verantwoordelijkheid voor de gaswinning en die moet dus ook gedragen worden door de gemeenten boven kleine gasvelden". 

Raadslid Wout den Boer van de lokale partij Sterk Woerden is het daar zeker niet mee eens. Hij stelt dat het beter is te kijken naar duurzame alternatieven in plaats van gaswinning.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.