Meer en meer werknemers krijgen een vast contract. Dit na jaren waarin dit voor de meeste medewerkers ondenkbaar was. Voor het eerst sinds 2009 zijn er meer mensen die een vaste aanstelling in plaats van een tijdelijke aanstelling hebben gekregen. In de eerste drie maanden van dit jaar kregen 124.000 mensen een contract voor onbepaalde tijd. Volgens het CBS komt dit omdat het voor bedrijven moeilijk is gekwalificeerd personeel te vinden en deze ook te behouden.

Zeker in technische beroepen en in de zorg staat ‘vast contract’ weer in de vacaturetekst. De werknemer heeft meer te kiezen. Vooral ook het Midden- en Kleinbedrijf gelooft weer in de toekomst, aldus Leendert-Jan Visser van MKB Nederland. “Er is een krappe arbeidsmarkt met veel moeilijk te vervullen vacatures. Ondernemers hebben weer genoeg vertrouwen om mensen weer in vaste dienst te nemen.”

KIJK & LEES VERDER:

Talenten vasthouden

Het aantal banen in de handel, in het vervoer en in de horeca groeide het hardst. In totaal kwamen er daar 23.000 banen bij. Ook in de zorg, zakelijke dienstverlening en in de uitzendbranche nam het aantal banen fors toe. Ondernemers hebben volgens MKB Nederland het grootste belang om nieuw personeel te vinden maar ook om bestaand personeel vast te houden: “Hoe houd ik mijn talenten vast, daar zijn ondernemers nu mee bezig. Dat is veel leuker dan in crisistijd vechten om elke opdracht.”

KIJK & LEES VERDER

'Voorheen stonden mensen aan de poort te kloppen'

Ook BASF in De Meern heeft moeite met het vinden van hoogwaardig technisch personeel. Bernadette van den Berg is verantwoordelijk voor het aannemen van gekwalificeerd personeel: “We zoeken van alles, vooral technisch personeel is lastig te vinden. We zetten nu uitzendcontracten om naar vaste contracten. Eigenlijk pas sinds een paar weken.” Het is letterlijk zorgen dat je de concurrent voor bent, aldus Van den Berg. “Als jij opereert op het niveau dat wij zoeken, dan krijg je meteen een contract voor onbepaalde tijd. Vaktechnische mensen hebben meestal al een vaste baan, die moeten wij ze dus ook bieden, naast gunstige arbeidsvoorwaarden”. Paul Evers, directeur BASF in De Meern zag de verandering aankomen: “Voorheen stonden mensen aan de poort te kloppen. Maar dat is niet meer zo, het is gewoon krap. Wij zijn er als bedrijf bij gebaat dat mensen langer blijven. We werken ook samen met ROC’s en geven een baangarantie en leveren stageplaatsen.”

'Opwinding over 'flexeconomie' was overdreven'

Matthijs Bouman, columnist bij Het Financieele Dagblad, reageert op het nieuws bij EenVandaag op NPO Radio 1. Volgens hem bewijst dit dat alle opwinding van de afgelopen jaren over de 'nieuwe flexeconomie' wat overdreven was. "Er waren mensen die dachten: er is echt iets gebeurd waardoor niemand meer een vaste baan krijgt. Als je dacht: het werkt niet meer zoals vroeger, we zijn echt in een andere tijd gekomen, dan laat dit zien dat er gewoon weer vaste banen worden gecreëerd, omdat bedrijven er ook behoefte aan hebben dat mensen bij hen blijven."

De huidige economische groei is hoger dan de arbeidsmarkt aankan, zegt hij. "De economie groeit bovengemiddeld hard, met 3 procent per jaar. Kijk je naar de vergrijzing en de ontgroening, dan hebben we misschien recht op 1 procent groei. Bedrijven moeten nu al alles op alles zetten om mensen aan te kunnen nemen."

CNV: Pas verandering als flex minder goedkoop wordt

CNV-voorzitter Maurice Limmen is nog voorzichtig over de cijfers van het CBS: "Eén zwaluw maakt nog geen zomer." Limmen verwacht pas weer een betere verdeling als flex veel minder goedkoop wordt dan vast, zoals het nu nog steeds is. "In sommige sectoren verdient een flexwerker maar de helft van wat een vaste werknemer verdient. Het gaat dan om dezelfde vaardigheden, dezelfde ervaring en hetzelfde werk. Die trend moet gekeerd worden." 

Er moeten volgens het CNV geen arbeidskrachten uit het buitenland gehaald worden om de vraag naar werknemers op te vangen. "Dit is het moment om een offensief te lanceren om langdurig werklozen aan de slag te helpen. Op de lange termijn is dat voor ons allemaal goed. Nu zie je dat we vaak voor de makkelijke weg kiezen. Dan schrijven we die mensen eigenlijk af."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.