Een van de hoofdijndossiers van Rutte II was wel de flexibilisering van de arbeidsmarkt. Nederland is koploper als het gaat om losse contracten en de opkomst van ZZP’ers. Mnister Asscher probeerde in 2015 met de Wet Werk en Zekerheid (WWZ) flex vaster te maken en vast meer flex. Maar de wet werkte averechts. Wat wil Rutte III doen om de flexibilisering af te remmen?

Sylvia Louwerse is een werknemer die heel graag een vast contract zou willen. Ze werkt al jaren in de bediening, maar wordt ondanks goede beoordelingen nergens in vaste dienst genomen. “Ik ben over alles zeker, behalve over mijn baan.” Ze zou willen dat de werkgevers niet zo huiverig waren met het geven van vertrouwen.

Loodgieter en werkgever Rien van Os wil graag mensen in vaste dienst nemen. Hij zegt dat de overheid echter de ondernemers bang maakt vanwege de zware lasten zoals doorbetaling bij ziekte. Hij heeft nu 40 mensen in dienst, waarvan er 3 lang ziek zijn. “Er komt een moment dat ik meer voor die mensen betaal dan dat ze verdiend hebben. Dit kan een bedrijf gewoon de kop kosten.”

In de studio legt economisch commentator Martin Visser uit wat de plannen van Rutte III zullen gaan betekenen.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.