Warenhuisconcern Vroom & Dreesmann staat op omvallen. De winkelketen heeft gisteren uitstel van betaling gekregen van de rechtbank in Amsterdam. Twee bewindvoerders verkennen nu samen met de top van het bedrijf de mogelijkheden voor de toekomst. Een faillissement lijkt onafwendbaar. 

‘De onderneming werd de afgelopen maanden geconfronteerd met een aantal incidenten en onvoorziene omstandigheden’, schrijft de directie in een verklaring. De eigenaar van V&D, de Amerikaanse investeringsmaatschappij Sun Capital, investeerde in juli nog 47 miljoen euro extra in de V&D. Daarmee nam de firma de rol van de banken over.

V&D komt nu toch geld tekort, naar eigen zeggen onder meer door een tegenvallende omzet door het warme weer. Sun Capital weigert extra kapitaal vrij te maken. ,,Op basis hiervan heeft de directie de conclusie moeten trekken, dat de onderneming niet meer aan haar betalingsverplichtingen kan voldoen”, aldus Vroom & Dreesmann. 

De vestigingen van de V&D en La Place blijven voorlopig gewoon open. Wel wordt de webshop de komende tijd gesloten. Ook is het niet meer mogelijk op goederen te retouneren en cadeaubonnen worden niet meer geaccepteerd.

Eerder dit jaar werd bekend dat V&D met grote financiële problemen te kampen had. Met verhuurders werd een akkoord gesloten over (tijdelijke) huurkortingen. Daarnaast moesten werknemers  loon inleveren om het concern te redden, maar de vakbonden keerden zich daar tegen omdat er te weinig garanties voor het personeel tegenover stonden.

Het conflict werd zelfs voor de rechter uitgevochten. Uiteindelijk ging het loonoffer van tafel en bereikten het directie en vakbonden een akkoord over een reorganisatie die vierhonderd banen kostte.

In EenVandaag

In EenVandaag een gesprek met Louis Deterink, die als curator enkele van Nederlands grootste faillissementen begeleidde, waaronder DAF en Fokker. 

In Radio EenVandaag Kitty Koelemeijer, hoogleraar Marketing & Retailing aan Nyenrode Business Universiteit.

In mei dit jaar reageerde FNV vakbondsbestuurder Niels Suijker over het loonoffer. Bekijk het fragment hieronder. 

update
clock 23-12-2015 11:01

Sun Capital reageert

"Wij betreuren de impact die deze stap zal hebben op de werknemers van V&D en hun familie ten zeerste”, zegt Sun tegen EenVandaag. 

"In de afgelopen vijf jaar hebben we aanzienlijk geïnvesteerd in kapitaal, middelen en turnaround expertise in een poging V&D te transformeren in de retailer die wij voor ogen hadden." 

"Maar in de afgelopen maanden is de uitdaging alleen maar groter geworden. De aanhoudend verslechterende handel in de decemberperiode heeft erin geresulteerd dat V&D voor 2016 nu financiering nodig heeft van een onhoudbaar niveau.”

update
clock 23-12-2015 14:20

DA en Macintosh vroegen ook om uitstel van betaling

Drogisterijketen DA heeft eveneens uitstel van betaling aangevraagd. Woensdag heeft de rechtbank van Amsterdam deze aanvraag goedgekeurd. De winkels en de webshop blijven voorlopig wel open. Dat liet de directie in een toelichting weten.

Ook retailketen Macintosh, van onder andere schoenenwinkels als Invito en Manfield, vroeg uitstel van betaling aan. Deze werd afgelopen dinsdag goedgekeurd.