Er is geen reden voor rectificatie van publicaties van EenVandaag over asbestdeeltjes in make-up van de Hema. De publicaties waren niet onrechtmatig. Dat heeft de Rechtbank Amsterdam bepaald in een rechtszaak die was aangespannen door het bedrijf.

Begin oktober publiceerde EenVandaag dat in make-up van Hema en Douglas door drie laboratoria asbest was gevonden. Het gaat om de producten My Cheek Palette Blush van Douglas en B.A.E. loose powder foundation 2nd skin van Hema. In drie tests van hetzelfde monster werden sporen van de kankerverwekkende stof gevonden. Hema bestrijdt de uitkomsten van het onderzoek en stapte naar de rechter.

Lees ook

TNO-rapport

Hema liet zelf onderzoek doen, onder meer door TNO. Daarbij werden geen asbestdeeltjes in de make-up gevonden, waarna Hema concludeerde dat de make-up veilig is. Hema eiste in eerste instantie dat de rechter de publicaties tegenhield, maar daar ging de rechter niet in mee. Na de publicatie eiste de Hema rectificatie, maar ook dat heeft de rechter afgewezen.

Volgens de rechter had EenVandaag op het moment van publiceren voldoende feiten voor de berichtgeving en is er aan de verschillende uitkomsten van laboratoriumonderzoeken aandacht besteed. Wel zegt de rechter dat EenVandaag bij nieuwe publicaties een TNO-verklaring moet betrekken, die na de publicatie door EenVandaag kwam.

Blij met de uitspraak

Aanleiding voor het onderzoek van EenVandaag was dat parfumerie Douglas al eerder make-up uit de handel moest halen vanwege asbest en EenVandaag eerder voor het eerst asbest in Nederland in kindermake-up van de Amerikaanse winkelketen Claire's ontdekte. Het was voor EenVandaag en het Expertisecentrum Asbest en Vezels (ECAV) reden om verschillende andere merken make-up te laten testen op aanwezigheid van asbest.

Hoofdredacteur René van Brakel van EenVandaag is blij met de uitspraak van de rechter: "Ik ben blij dat de rechtbank erkent dat we zorgvuldig hebben gehandeld. Het vonnis bevestigt dat we journalistiek goed en afgewogen werk hebben geleverd."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.