In make-up van Hema en Douglas hebben drie laboratoria asbest gevonden. My Cheek Palette Blush en B.A.E. loose powder foundation 2nd skin bleken in drie tests sporen van de kankerverwekkende stof te bevatten. De producten zijn nog te verkrijgen.

Parfumerie Douglas moest al eerder make-up uit de handel halen vanwege asbest en EenVandaag ontdekte in Nederland voor het eerst asbest in kindermake-up van de Amerikaanse winkelketen Claire's. Het was voor EenVandaag en het Expertisecentrum Asbest en Vezels (ECAV) reden om verschillende andere merken make-up te laten testen op aanwezigheid van asbest. Dat bleek het geval bij de producten My Cheek Palette Blush van Douglas en B.A.E. loose powder foundation 2nd skin van Hema.

Lees ook

Bekijk hier de tv-reportage over dit onderwerp.

Drie labs testen positief

Om niet over een nacht ijs te gaan, lieten EenVandaag en het Expertisecentrum Asbest en Vezels de make-up door drie laboratoria testen. De eerste tests werden gedaan door asbestlaboratorium Nomacon in Vianen. Toen bleek dat de producten van Hema en Douglas positief werden getest, zijn deze nog twee keer getest door het Scientific Analytical Institute van geoloog en mineraloog Sean Fitzgerald in de VS.

Fitzgerald is een gezaghebbende asbestonderzoeker en heeft eerder asbest aangetoond in tientallen merken make-up. Uit zijn contra-analyse blijkt dat de producten B.A.E. loose powder foundation 2nd skin van Hema en My Cheek Palette Blush van Douglas vervuild zijn met asbest. Als laatste testte het lab van SGS Search de producten. Uiteindelijk testten alledrie de labs de betreffende producten van Hema en Douglas positief.

Asbest is kankerverwekkend

Het 'helpt bij een stralende look', volgens de beschrijving op de site van de Hema. 'Vegan' is het en er zijn 'geen grondstoffen van dierlijke oorsprong gebruikt' voor de loose powder foundation. De My Cheek Palette Blush van Douglas belooft 'de gewichtloze, fluweelachtige textuur die perfect past bij uw huid'. Maar als je vervuilde make-up op je gezicht aanbrengt, kunnen de asbestvezels door de lucht gaan dwarrelen en door inademing in de longen terechtkomen.

Het RIVM heeft de gezondheidsrisico's van asbest in make-up in 2018 onderzocht en concludeerde dat er een kleine kans bestaat dat je er op termijn gezondheidsschade van oploopt. Een kleine kans, maar er is wel degelijk een kans, zegt professor Arthur Frank. Hij is een gezaghebbende Amerikaanse expert op het gebied van asbestziekten. Volgens hem kun je er kanker van krijgen, ook al kan dat tot wel 40 tot 50 jaar duren na blootstelling aan losse asbestvezels.

Terug in de schappen

Toen EenVandaag met Hema en Douglas in gesprek ging om hun kant van het verhaal te horen, trokken beide bedrijven de make-up aanvankelijk terug. Inmiddels zijn de producten wel weer verkrijgbaar en ontkennen Hema en Douglas dat er asbest in hun cosmetica zit. Hema heeft het product laten testen door TNO, Wessling en SGS Oostenrijk en bij deze tests werd er geen asbest aangetroffen. Douglas schakelde het laboratorium van Wessling in. Ook die trof geen asbest aan in het product. Daarna hebben Hema en Douglas de producten weer in de schappen gelegd.

Hema heeft vanmiddag tevergeefs via de rechter de uitzending proberen te voorkomen. Ook vroeg het bedrijf om een rectificatie van dit artikel, dat heeft de rechter vooralsnog afgewezen. Het bedrijf probeerde dat afgelopen maandag ook al nog voor het nieuws gepubliceerd was, ook toen bepaalde de rechter dat de uitzending door kon gaan. Bij de behandeling van het kort geding kwam Hema vanmiddag met een uitgebreidere verklaring. Hema bracht nieuwe informatie in waar EenVandaag al sinds juni om vraagt.

Verschillende uitkomsten

De vraag is hoe het kan dat drie laboratoria die in opdracht van EenVandaag wel asbest vinden, en de labs die hetzelfde in opdracht van Hema en Douglas doen, geen sporen vinden.

Volgens experts zijn de verschillende uitkomsten verklaarbaar. De labs die door Hema en Douglas zijn ingeschakeld gebruikten een andere onderzoeksmethode. Daarnaast kan asbest ongelijkmatig in het product voorkomen, waardoor in het ene sample geen asbest wordt aangetroffen, en in een ander sample uit hetzelfde product wel. In het geval van de Hema-foundation heeft EenVandaag in samenwerking met het Expertisecentrum Asbest en Vezels ook één en hetzelfde potje Hema-foundation laten onderzoeken door in totaal vier laboratoria. Daarvan zeggen drie labs dat er asbest in zit. TNO heeft hetzelfde potje onderzocht en heeft geen asbest gevonden.

Bekijk hier de tv-reportage over dit onderwerp.

'Bij wet verboden'

Minister Tamara van Ark van Medische Zorg en Sport liet in een reactie weten dat ze 'niet wil dat er asbest in cosmeticaproducten zit'.

"Dit is bij wet verboden", verklaart ze. "Producenten van make-up moeten ervoor zorgen dat zij cosmetica zonder asbest op de markt brengen."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.