In make-up voor kinderen van de Amerikaanse winkelketen Claire’s is eind vorig jaar asbest gevonden. Na de ontdekking haalde Claire’s in de Verenigde Staten en Canada negen make-up producten uit de schappen. Nederland telt 32 Claire’s winkels maar Claire’s heeft in ons land tot nu toe geen producten uit de handel gehaald. De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit is op de hoogte van de asbestbesmetting, maar grijpt niet in. Grote vraag is, ligt de besmette make-up van Claire’s ook in Nederlandse winkels?

LEES OOK

Glitter make-up

Het verhaal begint bij de Amerikaanse Kristi Warner. Ze was bezorgd over de glittermake-up van haar zes-jarige dochtertje en stuurde het op naar Sean Fitzgerald, directeur van het Scientific Analytical Institute (SAI) in Greensboro North Carolina. Fitzgerald testte de make-up in zijn laboratorium en wat bleek, de glittermake-up testte positief op tremoliet-asbest, een natuurlijke grondstof die in verband wordt gebracht met asbestkanker. De asbest zou vermengd zijn met talk, een grondstof voor make-up. 

Testresultaten niet vrijgegeven

Claire’s laat EenVandaag weten een week na de asbestvondst door Fitzgerald, zelf ook laboratoriumtests te hebben laten uitvoeren door twee onafhankelijke laboratoria. Volgens deze tests zijn de make-up producten van Claire’s veilig en asbestvrij en voldoen ze aan alle overheidseisen.

Maar na herhaaldelijk vragen van EenVandaag blijft Claire’s weigeren de onderzoeksresultaten vrij te geven en ook de namen van de laboratoria blijven geheim. Claire's gaat niet in op gerichte vragen van EenVandaag maar geeft deze verklaring. 

Foto's asbestvezels

Bovendien weerlegt Claire's het asbestonderzoek van het Scientific Analytical Institute (SAI). Dit laboratorium zou verkeerde onderzoeksmethoden hebben gebruikt, zegt Claire’s. Directeur Sean Fitzgerald blijft bij zijn wetenschappelijke bevindingen en heeft zijn onderzoeksresultaten aan EenVandaag gegeven. In het onderzoek zijn foto’s te zien van microscopisch kleine asbestvezels die gevonden zijn in de make-up van Claire’s. Fitzgerald heeft in totaal 17 make-up producten uit 10 Claire’s winkels in negen Amerikaanse staten gekocht en die getest. Alle tests hebben hetzelfde resultaat zegt Fitzgerald. Alle samples bevatten tremoliet, dat is een vorm van asbest die vaker voorkomt in talk, een bestanddeel van make-up. 

NVWA grijpt niet in

De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) kreeg 29 december vorig jaar een melding van de vermeende besmette make-up van het Comité Asbestslachtoffers. Maar de NVWA grijpt niet in en geeft ook geen veiligheidswaarschuwing aan consumenten. De NVWA zegt in reactie op de melding: "het is de verantwoordelijkheid van het bedrijf om veilige producten op de markt te brengen en consumenten te waarschuwen als dat nodig is". NVWA-woordvoerder Benno Bruggink heeft navraag gedaan bij de Amerikaanse evenknie van de NVWA, de FDA. Die zegt dat de make-up in orde is en de NVWA volgt het oordeel van de FDA. De FDA heeft volgens Claire’s wel inzage in de testresultaten. 

Wie heeft er gelijk? EenVandaag kan hierop geen volledig antwoord geven omdat we de onderzoeksgegevens van Claire’s niet krijgen. EenVandaag doet daarom zelf onderzoek en heeft make-up producten van Claire’s in Nederland gekocht en die worden momenteel door een onafhankelijk en gecertificeerd asbestlaboratorium geanalyseerd. De uitslag was negatief. 

Kindermake-up van Claire's

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.