Laboratoriumonderzoek in opdracht van EenVandaag wijst uit dat meer make-up sets van Claire’s besmet zijn met asbest dan tot nu toe bekend was. De Amerikaanse winkelketen heeft 32 winkels in Nederland en richt zich volledig op de doelgroep tienermeisjes.

Asbest is sinds 1993 verboden in Nederland. Producten waar asbest in zit mogen niet worden verkocht. Het inademen van asbestvezels kan tot ernstige gezondheidsschade leiden.

Twee make-up sets bevatten asbest

EenVandaag kocht make-up-dozen in Claire’s-winkels in Amsterdam en Hilversum. Deze make-up-sets zijn in opdracht van EenVandaag door het geaccrediteerde laboratorium Nomacon op asbest getest. Nomacon trof asbest aan in twee make-up sets. Het gaat om de make-up sets; Bedazzled rainbow heart make-up en Rainbow Bedazzled Star Makeup Set. Eind maart ontdekte de inspectiedienst ILT ook al asbest in twee andere make-up sets van Claire’s Nederland. In de sets: Claire’s Compact Powder en Claire’s expert shadow en Highlight finishing kit. De vraag is of de make-up van Claire’s nog wel te vertrouwen is, nadat asbest is aangetoond in de producten van Claire’s in de VS, België en Nederland.

KIJK & LEES OOK

De Amerikaanse geoloog en asbestexpert Sean Fitzgerald ontdekte in Claire’s make-up asbest. Fitzgerald analyseerde make-up uit winkels van Claire’s in tien verschillende Amerikaanse staten. Claire’s haalde uit voorzorg de besmette producten uit de schappen in de VS. Maar na eigen onderzoek zei Claire’s dat de producten asbestvrij waren. 

Na de uitzending van EenVandaag van januari kwam de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) in actie en analyseerde de make-up van de Nederlandse Claire’s-Winkels, maar ILT vond toen niets. Eind maart heeft ILT na een tip van EenVandaag opnieuw onderzoek gedaan en toen vond ILT wél asbest in twee make-up producten: Compact Powder en Highlight Finishing. Deze producten zijn op last van ILT door Claire’s uit de schappen gehaald.

Wel degelijk grote problemen bij Claire’s

Sinds maandag geeft Claire’s wel degelijk toe dat er grote problemen zijn. Claire's heeft op 9 april j.l. advertenties laten plaatsen in de landelijke dagbladen waarin de Amerikaanse winkelketen consumenten waarschuwt voor de aanwezigheid van asbest. Claire's geeft voor het eerst toe dat producten wel degelijk asbest bevatten. Bovendien moest Claire’s de besmette producten terugroepen.

Claire's geeft voor het eerst toe dat producten wel degelijk asbest bevatten
reactie
clock 11-04-2018 11:54

‘Als u deze make-up heeft aangeschaft verzoekt Claire’s u te stoppen met het gebruik ervan, ze zorgvuldig te verpakken en naar het dichtstbijzijnde gemeentelijk milieudepot te brengen. Omdat er asbest in kan zitten is het voor winkels van Claire’s verboden de producten in te nemen’.

In 500 Claire’s winkels in Groot-Brittannië en in België zijn dezelfde twee producten ook teruggeroepen. 

Asbestexperts uiten kritiek op de gebruikte asbestanalyse van de inspectie leefomgeving en transport (ILT). Deze analyse moet volgens de NEN-5896-norm met SEM-microscopie uitgevoerd worden, maar laboratorium Sanitas dat het onderzoek in opdracht van ILT uitvoerde gebruikte, de verkeerde methode. 

KIJK & LEES OOK

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.