Make-up van de Amerikaanse winkelketen Claire’s blijkt toch asbest te bevatten, zo blijkt uit onderzoek dat is uitgevoerd in opdracht van de Inspectie voor de Leefomgeving (ILT). In twee producten van Claire’s is een lage concentratie asbest aangetroffen. De make-up van Claire’s is vooral populair bij kinderen.

In een brief aan de Tweede Kamer laat staatssecretaris Van Veldhoven weten dat het gaat om ‘Een compact poeder en een set contourpoeder in acht kleuren’. De producten zijn ook in Nederlandse winkels van de keten verkocht, maar inmiddels door Claire's uit de schappen gehaald. De NVWA en de ILT kondigen een breed onderzoek aan naar make-up producten en andere producten waar talkpoeder in zit.

info
clock 28-03-2018 09:22

De Inspectie voor de Leefomgeving geeft op de site de volgende verklaring:

De ILT heeft de poeders laten onderzoeken na een signaal uit de Verenigde Staten dat deze asbest zouden bevatten. In de compact poeder is 2% tot 5% asbest aan getroffen, in elke kleur contour poeder 0,1 % tot 2% asbest. Dit zijn lage concentraties maar bij gebruik van dit product zijn gezondheidsrisico’s niet uit te sluiten. Het type asbest is tremoliet. Het asbest is niet hechtgebonden; de asbestvezels kunnen vrijkomen bij gebruik van het poeder.  

'Veilig en asbestvrij'

In januari berichtte EenVandaag al bericht over asbest in producten van de winkelketen, nadat Claire’s in de Verenigde Staten en Canada negen make-up producten uit de schappen had gehaald. Volgens Claire’s zou het asbestonderzoek in de Verenigde Staten echter niet deugen. Het onderzoek van het Scientific Analytical Institute (SAI) zou verkeerde onderzoeksmethoden hebben gebruikt. Claire’s liet toen aan EenVandaag weten zelf ook laboratoriumtests te hebben uitgevoerd door twee onafhankelijke laboratoria. Volgens deze test zijn de make-up producten van Claire’s veilig en asbestvrij en voldoen ze aan alle overheidseisen. Op vragen van EenVandaag over het onderzoek weigerde Claire’s de onderzoeksresultaten vrij te geven en ook de namen van de laboratoria bleven geheim. Wel gaf Claire’s een algemene verklaring.

Sean Fitzgerald van SAI spreekt het verhaal van Claires tegen. Fitzgerald heeft als enige zijn onderzoeksresultaten wel vrijgegeven en daar blijkt onomwonden uit dat hij ook in december 2017 al asbest in make-up van Claire's heeft aangetroffen.

Kijk, lees & luister

'Geen reden in te grijpen'

De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) zag in januari 2018 geen reden in te grijpen of consumenten te waarschuwen. De autoriteit zei toen dat ze navraag hebben gedaan bij de Amerikaanse evenknie van de NVWA, de FDA. Die zei dat de make-up in orde was. De Inspectie Leefomgeving en Transport ILT liet toen 28 make-up producten van Claire’s testen, maar vond geen asbest. EenVandaag liet zelf ook onderzoek naar de producten van Claires’ uitvoeren door een onafhankelijk en gecertificeerd asbestlaboratorium. De uitslag was toen negatief. 

Veel vragen rond asbestvondst

Rond de asbestvondst leven nog veel vragen. Op welk nieuw Amerikaans make-uponderzoek ILT zich precies baseerde zeggen ze niet. De onderzoeksgegevens van het Amerikaanse make-up onderzoek heeft ILT niet vrijgegeven. EenVandaag kan daarom niet controleren of het klopt. Grote vraag is: wat is er precies gebeurd dat ILT nu wel genoegen neemt met Amerikaans onderzoek en eerder niet?

Bankroet in de VS

Winkelketen Claire's heeft 21 maart 2018 voor haar vestigingen in de Verenigde Staten faillissement aangevraagd. Het faillissement geldt niet voor de internationale vestigingen van Claire's, meldt CBS-nieuws. In hoeverre het bankroet te maken heeft met het make-up schandaal is niet bekend. 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.