Claire’s make-up voor kinderen plaatst vandaag een belangrijke veiligheidswaarschuwing in een advertentie in de landelijke dagbladen. De Amerikaanse winkelketen met 32 winkels in Nederland waarschuwt consumenten voor de aanwezigheid van asbest in twee make-up producten van Claire’s. Het gaat om Compact Powder en Shadow en Highlight Finishing. De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) heeft beide producten recent onderzocht en asbest aangetroffen. Het inademen van asbestvezels kan tot ernstige gezondheidsschade leiden.

Als u deze make-up heeft aangeschaft verzoekt Claire’s u te stoppen met het gebruik ervan, ze zorgvuldig te verpakken en naar het dichtstbijzijnde gemeentelijke milieudepot te brengen. Omdat er asbest in kan zitten is het winkels van Claire’s niet toegestaan de producten in te nemen.

'Compact Powder' make-up Claire's
'Highlight Finishing' make-up van Claire's

Afgelopen weekend werd duidelijk dat in 500 Claire’s winkels in Groot-Brittannië dezelfde twee make-up-producten ook zijn teruggeroepen. Dit gebeurde naar aanleiding van het onderzoek van ILT. En ook in België is in make-up van Claire’s asbest gevonden en teruggeroepen. 

Veiligheidswaarschuwing asbest in make-up Claire's

Asbest in talk

Talkpoeder is het basisproduct van make-up en talkpoeder kan besmet zijn met asbest. Beide stoffen zijn mineralen en zitten dus in de grond. Daar kan een asbestader in een talklaag zitten. Als je dat gaat delven en zonder het te testen in make-up stopt kan dat gevaarlijk zijn.

KIJK & LEES VERDER

Ontdekking in VS

EenVandaag bracht begin dit jaar het nieuws dat er in de Verenigde Staten asbest in de make-up van Claire’s was ontdekt door de Amerikaanse geoloog en asbestexpert Sean Fitzgerald. De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) wilde de Claire’s make-up in de Nederlandse filialen niet testen of terugroepen. Na de Eenvandaag-uitzending deed de Inspectie Leefomgeving en Transport wel onderzoek maar vond toen niets. Recent heeft ILT de make-up van Claire’s opnieuw laten testen en dit keer is wel asbest aangetroffen. 

KIJK & LEES VERDER

Claire’s blijft ontkennen 

Claire’s zei begin dit jaar tegen Eenvandaag  dat het asbestonderzoek van Sean Fitzgerald niet deugd en dat er geen asbest in de make-up zit. En ook nu blijft Claire’s volhouden dat het onderzoek van ILT niet klopt en dat de make-up van Claire’s asbestvrij is. Claire’s is dit keer door de ILT gedwongen tot de veiligheidswaarschuwing in de kranten en de terugroepactie. Voor meer informatie kunt u contact met Claire’s opnemen per e-mail: [email protected] of via telefoonnummer 0044-1212953113.