Toen Esther Wouters zich met haar afgeronde HBO-opleiding én medische achtergrond meldde bij de GGD om te helpen bij het bron- en contactonderzoek had ze niet verwacht meteen afgewezen te worden: "Ik was behoorlijk ontdaan moet ik zeggen."

Omdat haar eigen werk in de evenementenbranche stilligt en ze zich graag wil inzetten waar het nodig is, meldde ze zich aan. "Het is ook in mijn belang dat iedereen straks weer gewoon bij elkaar kan komen", vertelt ze. Maar de functie ging aan haar neus voorbij. En dat terwijl we volgens deskundigen hulp van welwillende mensen nodig hebben.

Twee vacatures

Esther had op twee vacatures gereageerd: "Bij de één vroegen ze 32 uur als minimum en dat had ik niet. Dus ik dacht, ik ga het bij de ander proberen want die vraagt iemand voor 16 uur. Maar daar moest ik toch zeven dagen per week beschikbaar zijn."

Veld-epidemioloog Amrish Baijdjoe kan geen reactie voor de GGD invullen, maar vindt het op zijn minst opmerkelijk. "Er zijn ontzettend veel mensen nodig om het bron- en contactonderzoek op te schalen naar het ongekende niveau dat we nu moeten inzetten", reageert hij. De vraag om zeven dagen per week beschikbaar te moeten zijn lijkt hem dan ook veel te strikt. "Dan dun je misschien de poule wel heel snel uit."

GGD gaat eerst herijken

De GGD wil niet inhoudelijk reageren op de reacties en zegt bezig te zijn met een herijking. "Het knelpunt zit bij het opleiden van nieuwe mensen. We zijn op dit moment het opschalingsplan aan het herijken en verwachten volgende week daarover een plan te presenteren", laat de GGD weten.

Het achterhalen met wie een besmet persoon in contact is geweest en waar hij of zij het virus heeft opgelopen blijft juist nu belangrijk, vindt Baijdjoe. "Het is onze eerste verdedigingslinie. Als dat niet functioneert dan is het volgende station, bij toename van infecties met name als die terechtkomen in de risicogroepen, toch echt het ziekenhuis."

Onze verdediging

Baijdjoe vindt dat we eigenlijk al aan de late kant zijn. "Dat snelle opschalen, waarvan we eigenlijk gehoopt hadden dat we dat twee maanden geleden of misschien zelfs eerder op zijn plek zou zijn, is cruciaal. En juist in dit soort crisissen is de maatschappij erg belangrijk."

Baijdjoe ziet veel mensen die ontzettend gemotiveerd zijn om te helpen. "Dit soort onderzoek leent zich daar erg goed voor want je hebt allerlei verschillende mensen nodig. "Er zijn ook aspecten in het onderzoek waar je mensen kunt gebruiken zonder medische achtergrond." Hij kan het belang daarvan niet genoeg onderstrepen: "Dit is onze eerste verdedigingslinie en die moet gewoon staan als een huis."

Lees ook

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.