Iedereen uit een risicogebied moet zich op de luchthaven kunnen testen op corona, vertelde minister Hugo de Jonge op 5 augustus. Maar dan moet die coronateststraat wel te vinden zijn én voldoende capaciteit hebben. Nu kun je lang niet altijd terecht.

Om passagiers uit risicogebieden te testen, moet de GGD op Schiphol zelf selecteren welke reizigers ze willen testen en welke niet. Reden is het gebrek aan testcapaciteit om iedere passagier uit risciogebieden te testen.

Onvoldoende capaciteit

De GGD Kennemerland maakte met het ministerie van Volksgezondheid de afspraak dat ze daarom zelf selecteren welke reizigers ze wel testen en welke niet. Voor de komst van de teststraat werd al aangegeven dat er onvoldoende capaciteit is elke passagier uit risicogebieden, die als oranje of rood zijn aangemerkt, te testen.

Elke dag maakt de GGD een selectie van enkele vluchten. Dat komt neer op zo'n 600 passagiers per dag. Die passagiers kunnen zich vrijwillig laten testen tussen aankomsthal 3 en 4.

Twee weken in quarantaine

De passagiers die niet onder deze selectie vallen komen na hun vakantie van een koude kermis thuis. Dagelijks komen er in totaal ongeveer 5000 mensen uit landen die als oranje en rood staan aangemerkt aan op de luchthaven.

Na hun zoektocht naar hun koffer begint de speurtocht naar de beloofde teststraat. Eindstand: ze kunnen enkel getest worden als er plek is.

Lees ook

Nog niet opschalen

Het is de bedoeling dat de testcapaciteit en informatievoorziening wordt opgeschaald naar 100 procent van de vluchten uit risicogebieden, maar hoe lang dat nog gaat duren, is onduidelijk.

De GGD geeft aan dat vooralsnog de opdracht vanuit het ministerie is om dagelijks 600 reizigers te testen. Ze hebben nog geen verzoek gekregen om de teststraten naar 100 procent op te schalen.

Bekijk hier de tv-reportage over dit onderwerp.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.