Zijn productie over Marilyn Monroe sneuvelde doordat de coronacrisis uitbrak, maar theaterproducent Christian Seijkens ging niet bij de pakken neerzitten. Het resultaat is de musical 'Een leven samen'. De theaterwereld noemt het initiatief 'dapper'.

Een musical die coronaproof is moet de redding betekenen voor het bedrijf van Christian Seijkens, die eigenlijk nog maar aan het begin staat van zijn carrière als theaterproducent. En het lijkt te lukken. "Niet door te kijken wat er allemaal niet meer mag, maar naar wat er allemaal nog wél kan."

In 4 weken uit de grond gestampt

Een ding is duidelijk: musicals zoals we die gewend zijn, kunnen in ieder geval tot 2021 niet worden opgevoerd. En daarom moest er een speciale 'coronamusical' komen, vond Seijkens. Een unicum blijkt nu. "Eigenlijk kan het niet, maar we doen het toch. We moeten nog laten zien dat we er zijn", vertelt hij.

De musical 'Een leven samen' is in 4 weken tijd uit de grond gestampt door tekstschrijver Allard Blom en componist Ad van Dijk, bekend van Cyrano. "Normaal gesproken kost dat anderhalf jaar", licht hij toe. De voorstelling gaat over de liefde tussen twee mensen, die er wél is maar niet tot wasdom wil komen. "Het is gaat dus niet over corona of de coronatijd".

Bekende acteurs

Sinds vorige week wordt er gerepeteerd. Collegabedrijf Stage Entertainment van Albert Verlinde stelde de repetitieruimte ter beschikking. Vanaf 3 september worden in totaal 66 voorstellingen gespeeld in verschillende theaters in het land. Twee op een avond, om de voorstelling rendabel te houden.

Bekende acteurs als Doris Baaten en Alfred van den Heuvel zegden direct hun medewerking toe, blij dat ze eindelijk weer konden werken nadat de theaters werden gesloten in maart.

Zingen op 4 meter afstand

Op het toneel kunnen maximaal vier acteurs staan, die bij spraak anderhalve meter van elkaar staan. En als ze zingen moeten ze zelfs 4 meter in acht nemen. Verder reist een beperkte groep technici mee, om zo de groep zo klein mogelijk te houden.

Ook zijn er geen musici, maar wordt een muziekband gebruikt. "Je moet met heel veel dingen rekening rekening houden. Nog afgezien van alle hygiënemaatregelen. In de theaterwereld wordt ons initiatief dapper genoemd."

Repeteren op afstand
Bron: EenVandaag
Ook tijdens de repetities wordt ruim afstand gehouden

Bijna failliet

De theaterwereld is keihard getroffen door de corona. In maart moest Christian Seijkens noodgedwongen zijn tweede productie, Goodbye Norma Jean, stilleggen omdat de theaters dicht gingen.

Hij vreesde een faillissement. "We hebben geen vet op de botten", zei hij toen in EenVandaag. "Het was een machteloze periode en je kunt eigenlijk niks", zegt hij daar nu over.

'Gewoon doen waar we goed in zijn'

Na twee maanden kwam Seijkens met het voorstel om 'Een leven samen' te maken. "We konden op onze klompen aanvoelen dat als de theaters weer open zouden gaan, dat het echt niet normaal zou zijn.

"En we hoorden dat voorstellingen teruggetrokken zouden worden", vervolgt hij. "Ik belde mijn compagnon Allard Blom en zei: 'Laten we gewoon doen waar we goed in zijn. Laten we een voorstelling maken en kijken of we die kunnen aanbieden aan de theaters.' En zo geschiedde."

Tweede lockdown

Nu kunnen er maximaal 160 mensen in een zaal zitten, en moet de anderhalve meter afstand worden gehanteerd. Maar angst dat deze maatregelen weer worden aangepast heeft Christian ook. "Natuurlijk is er een kans, een gevaar, dat de theaters vanuit de overheid weer maatregelen opgelegd krijgen waardoor we wellicht deze hele voorstelling niet zouden kunnen spelen. Dat is een gevaar."

Toch blijft hij ook dan positief, vertelt hij. "Dan hebben we wel een paar onwijze toffe maanden gehad de afgelopen tijd. Gewoon om weer bezig te zijn waar we goed in zijn en wat we leuk vinden."

Bekijk de tv reportage

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.