Het is bijna zover: vanaf 1 september zou de CoronaMelder-app ons moeten helpen bij het opsporen van corona. In testgebied Drenthe zijn bibliotheken ingeschakeld om mensen te helpen bij de installatie van de app. Vlekkeloos gaat dat niet.

In de bibliotheek in Assen zijn ze er nog niet helemaal klaar voor. De posters met de loketnaam moeten nog worden uitgeprint. Het is dan ook geen verassing dat nog niemand zich gemeld heeft met vragen bij de onbemande rijtafel. Er staat een computer op en een spatscherm en moet dienen als informatiepunt voor de CoronaMelder in de bibliotheek die gevestigd is in het DNK. Zonder het op te merken loop je er langs.

Testfase

De bibliotheek lijkt wat te zijn overvallen door de vraag mee te werken aan de testfase van de app. Twee dagen geleden, op maandag, kwamen de informatievellen voor het personeel binnen. Op dezelfde dag dat de testweek met app van start ging.

Ook bij de Donorwet werden in Drenthe bibliotheken ingezet bij het informeren van de bevolking. "We zijn laagdrempelig", zegt Natasha Slagter, lid van het management team van de DNK, een cultuurcentrum in Assen waar de bibliotheek in is gevestigd.

info

CoronaMelder-app

De CoronaMelder-app van de overheid is sinds maandag te downloaden via de App Store en Play Store. Op de eerste dag werd de app meteen 431.212 keer gedownload. Op dit moment wordt in Drenthe, Overijssel en delen van Gelderland proefgedraaid met de app. Het ministerie wil de app op 1 september landelijk beschikbaar maken.

'Volgens de overheid is het veilig'

De bedoeling is dat het personeel informatie geeft over het installeren van de app en bijvoorbeeld het aanzetten van bluetooth. Slagter benadrukt dat het niet de bedoeling is dat ze in discussie gaan over de noodzaak ervan.

Over de gevoeligheden rondom privacy worden 'geen uitspraken' gedaan. Mensen moeten zelf besluiten of ze de app willen. Op de vraag of persoonlijke gegevens veilig zijn in de app moet volgens Slagter het volgende antwoord worden gegeven: "Volgens de overheid wel."

Bij dit informatiepunt kunnen mensen zich laten informeren over de corona-app
Bron: EenVandaag
Bij dit informatiepunt kunnen mensen zich laten informeren over de corona-app

Oude telefoon

Persoonlijk heeft ze de app niet geïnstalleerd. Haar telefoon bleek te oud, zegt ze lachend. Ze heeft een Iphone 5. Pas vanaf een Iphone 6 doet de app het. "We moeten voor de test ook bijhouden waarom de app wel of niet werkt en een van de vragen is daarbij: 'Is het een verouderde telefoon?'"

Slagter had de app overigens sowieso zelf niet geïnstalleerd. Ze maakt zich zorgen over de privacy. "De overheid zegt dat het veilig is, maar de krant zegt van niet."

Het loopt nog niet storm

In het geval de balie niet bemand is, kunnen mensen met vragen het personeel aanspreken. Die zijn te herkennen aan knalgele hesjes. Een medewerker die boeken aan het wegzetten is, laat weten nog geen vragen te hebben gehad. Op de vraag wat hij mensen vertelt over privacy zet hij uiteen dat privacy en dit soort apps lastig zijn te combineren.

"Je weet nooit of het goed zit, je moet mensen maar op hun woord geloven." Dat is overigens niet het officiële antwoord dat hij dient te geven. Dat antwoord weet hij nog niet, aangezien hij nog geen tijd heeft gehad de email met standaard antwoorden te lezen.

Telefoon delen

Aan de leestafel zit een oudere heer een krant te lezen. De Assenaar vertelt dat hij zelf de app niet heeft. "Mijn vrouw en ik hebben er samen een op haar telefoon." Dat de essentie van de app is, dat iedereen los van elkaar wordt gemonitoord, zegt hij te begrijpen. "Ik heb niks met mobiele telefoons. Mijn vrouw wel, die heeft de app meteen geïnstalleerd. Ik ken ook eigenlijk niemand met corona. Dat komt hier bijna niet voor."

Even later komt zijn vrouw aangelopen. Die begint te lachen. "Ja, hij kan de app wel op zijn eigen telefoon zetten, maar hij vergeet heel vaak zijn telefoon." De man herhaalt dat dat de reden is dat ze samen met de app op haar telefoon doen. Beide hebben overigens geen enkel probleem met de privacy. Dat is een gepasseerd station. "Drie minuten nadat je wat hebt besteld of een appje hebt gestuurd, krijg je er al reclame over. Iedereen weet alles al van elkaar."

Lees ook

Beluister hier de hele reportage die verslaggever Laura Kors maakte in de bibliotheek in Assen.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.