Vlaggetjesdag staat weer voor de deur: de dag waarop traditiegetrouw de start van het nieuwe haringseizoen wordt gevierd. Het komt op het moment dat aan een andere haringtraditie een eind komt. Voor het eerst in zesendertig jaar publiceert het Algemeen Dagblad geen haringtest. 

De afgelopen maanden was er veel kritiek op de test. Keurmeester Aad Taal bleek zakelijke belangen te hebben bij groothandel Atlantic. Uit onderzoek van econoom Ben Vollaard bleek dat visboeren die aangesloten zijn bij deze groothandel veel hoger (9,1) scoren dan anderen (5,5). Het Algemeen Dagblad vond die kritiek niet terecht, maar trok zich wel iets aan van het commentaar op de vaak kwetsende teksten in de test.

Kijk & lees ook:

Genoeg aanleiding voor verslaggever Ruben Messelink om, tijdens de week van Vlaggetjesdag, in de wereld van de haring te duiken. Wat is er veranderd na het sneuvelen van de haringtest?

Aflevering 1: Haringboeren nog niet klaar

Visboeren Lon Oosterbroek en Jo Hop scoorden vorig jaar een 0 in de haringtest. Ze kondigden beiden juridische stappen aan tegen het Algemeen Dagblad. Nu de haringtest stopt zijn ze blij, maar ze zetten hun aangifte wel door: "Dit is een mooie eerste stap, maar het is niet klaar. Het is nog lang niet klaar."

Aflevering 2: Atlantic

In de tweede aflevering van de serie is verslaggever Ruben Messelink live bij visgroothandel Atlantic. Dat bedrijf scoorde jarenlang opvallend hoog bij de haringtest. De groothandel zou zakelijke banden hebben met keurmeester Aad Taal van het Algemeen Dagblad. Eigenaar Umut Tagi van Atlantic reageert: "Bij bijna alle haringbedrijven in Nederland heeft meneer Taal weleens een cursus gegeven."

Aflevering 3: Op pad met Huib Stam

Hoe herken je nu echt goed haring, in een wereld van schimmige testne? Verslaggever Ruben Messelink wilde graag weten hoe je een écht goede haring precies herkent. Hij ging daarom met schrijver en haringkenner Huib Stam naar Scheveningen en bezocht daar een tweevoudig winnaar van de AD-haringtest.

Aflevering 4: Een nieuwe test

De haringtest van het Algemeen Dagblad is dus gestopt, maar de volgende is al weer opgericht. In Spakenburg vindt de feestelijke start plaats van een nieuwe haringtest: die van de visdetailhandel.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.