Twee haringboeren klagen het Algemeen Dagblad aan voor smaad en laster vanwege de haringtest. Ze eisen een strafrechtelijk onderzoek. Eén van de aanklagers is visboer Lon Oosterbroek: "Het AD heeft jarenlang verdiend aan het doelbewust schade toebrengen aan visdetaillisten. Dat moet stoppen."

Twee weken geleden bracht EenVandaag het nieuws dat de haringtest onbetrouwbaar zou zijn. Sindsdien kondigde het Algemeen Dagblad aan de test onder de loep te nemen, maar dat is niet voldoende voor Oosterbroek: "Het AD krijgt al jarenlang signalen binnen dat de test niet deugt, maar ze hebben nooit iets gedaan."

Advocaat Michael van Basten Batenburg heeft namens Oosterbroek aangifte gedaan bij de hoofdofficier van justitie. De advocaat denkt genoeg bewijzen te hebben om een strafrechtelijk onderzoek af te dwingen. Het uiteindelijke doel is een schadevergoeding voor de haringboeren: "Visdetaillisten hebben na een slecht cijfer te maken met een dalende omzet. Nu blijkt dat de test geen betrouwbaar beeld geeft van de kwaliteit van de haring, vinden wij dat het Algemeen Dagblad moet opdraaien voor de geleden schade. Bovendien heeft het AD jarenlang geprofiteerd van de winsten die zijn gemaakt door de publicatie van de haringtest."

'Omdraaien in het graf'

Ook visboeren Bart en Kelly van Altena doen aangifte tegen het AD. In de meest recente editie van de haringtest werd gesteld dat hun vader ‘zich zou omdraaien in het graf’ wanneer hij hun haring zou eten: "Die uitspraak heeft ons heel veel pijn gedaan. Wij eisen excuses en een rectificatie. De geleden schade is niet in euro’s uit te drukken."

Het AD reageert bij monde van hoofdredacteur Hans Nijenhuis kort op het nieuws: "Wij hebben nog geen aangifte ontvangen dus wij wachten af. Mocht het waar zijn, dan betreuren wij het. Maar wij zien een eventuele zaak met vertrouwen tegemoet."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.