Na het nieuws over de haringtest die doorgestoken kaart zou zijn, komen nu ook oliebollenbakkers in opstand tegen het Algemeen Dagblad en de jaarlijkse oliebollentest. De keurmeesters zijn nu al op pad om de bollen te testen en daar is niet iedereen van gediend. In Groningen heeft een bakker een zak oliebollen uit de handen van een keurmeester gegrist.  

Grietje (60) en Peter (61) Kooistra staan al jaren met hun Hollandse gebakkraam op het Groninger Overwinningsplein. Een collega waarschuwde hen telefonisch dat de AD-keurmeester in de stad was. Het signalement? Zwart haar, een groen jasje en een witte auto.

Grietje vertelt tegen het Dagblad van het Noorden: “Eerst had ik niet door dat hij het was. Tot hij naar zijn auto liep. Ik liep er heen, gaf een tik op het raam van zijn wagen en heb mijn oliebollen teruggehaald. Ik laat mijn naam echt niet te grabbel gooien door die test.”

Ze krijgt veel bijval van collega’s die zich vooral ergeren aan de grappig bedoelde negatieve teksten die bij de test worden geschreven zoals: “Vettig aanvoelend bolletje, prima geschikt om een fietsketting mee te smeren. Dit moet je niet willen eten. De korst is knagen op een stuk scheepstouw. Waar is het teiltje?”. Oliebollenbakkers noemen dit kwetsend en zijn daarom helemaal klaar met de test van het AD.