President Donald Trump retweette een tweet van de Engelse Ayda Fransen, vicevoorzitter van de extreemrechtse Britse politieke partij 'Britain First'. 

In de tweet is een knokpartij te zien en daarbij schrijft Fransen: ‘Moslimimmigrant slaat Nederlandse jongen op krukken in elkaar.’ Maar wat blijkt: er is helemaal geen moslim te zien, laat staan een immigrant. Het ging in de video, van GeenStijl, om een oer-Hollandse knaap wiens ouders en zelfs grootouders achter de dijken zijn geboren.

De volgers van Trump maakt dit weinig uit, de tweet is inmiddels tienduizenden keren gedeeld en geliket.

Reden voor verslaggever Vanessa Lamsvelt om af te reizen naar Monnikendam. "Satelliet trucks zie ik niet in Monnickendam. Er is alleen een cameraploeg van RTLNieuws rond de school van de jongens gesignaleerd. Sindsdien moeten de leerlingen binnen blijven, ze zitten als vliegen tegen het raam geplakt." Ook de Gemeente Waterland wil er niet veel over kwijt. Loco-burgemeester Laura Bromet: "Ik kan me voorstellen als je betrokkene bent bij zo’n incident, dat je blij bent dat je het achter je kunt laten. Dat is allemaal geweest, de politie heeft het afgehandeld. De jongeren hebben het achter zich gelaten en nu komt het opeens weer op en dat is verdrietig.”

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.