“Het is een nachtmerrie om opnieuw excuses aan te moeten bieden aan Nederland door iets wat onze president heeft gedaan”, aldus de Amerikaanse radio- en televisiepresentator Rachel Maddow. Ze bood correspondent Erik Mouthaan (RTL Nieuws) namens de Verenigde Staten excuses aan voor het Twittergedrag van de Amerikaanse president Donald Trump.

Eerder week zorgde Trump voor veel ophef door drie video’s te retweeten die waren gedeeld door Jayda Fransen, een van de kopstukken van het extreemrechtse Britain First. Een van de filmpjes toont hoe een Nederlandse jongen op krukken in elkaar werd geslagen.

Islamitische migrant

Op de beelden is te zien hoe een tiener een andere jongen op krukken schopt en slaat, ook als die weerloos op de grond ligt. Volgens de Tweet is de dader een islamitische migrant, maar volgens GeenStijl was de dader geen migrant, geen moslim, maar een Nederlander.

 De video werd in mei van dit jaar online gezet door Dumpert. 'Krukkenknul krijgt laffe klappen', luidde de titel van de clip.

Wereldwijde kritiek

Trump retweette het filmpje woensdagochtend en deelde ze zo met zijn 43 miljoen volgers. Zijn Tweet zorgde voor een internationale storm aan reacties. De Nederlandse ambassade tikte Trump op de vingers, en ook de Britse premier Theresa May sprak haar afkeuring uit.

De Britse premier Theresa May noemde de actie van Trump 'verkeerd'. “Theresa, richt je niet op mij, richt je op het radicale islamitische terrorisme in Groot-Brittannië', adviseerde Trump de premier. “Bij ons gaat alles prima hoor.”

Excuses

Erik Mouthaan sprak bij The Rachel Maddow Show over Trump's foutieve retweet. Daar ontving hij excuses van Maddow. “Je hoeft je niet te verontschuldigen”, reageerde Mouthaan glimlachend. “We snappen dat veel mensen de mening van de president niet delen en dat er een grote verscheidenheid aan opinies is in Amerika.”

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.