Online gaat het al de hele dag op verschillende manier over Zwarte Piet. Een kort overzicht.

Twee Pieten, van het zwarte soort, gaven elkaar het jawoord in Noordwijkerhout. Foto’s van de geschminkte bruid en bruidegom gaan de hele wereld over, met daarbij niet malse teksten.

Ook uit een fragment uit een uitzending van Paul de Leeuw uit de jaren negentig, met de Spice Girls te gast wordt veel gedeeld. Er komen in de uitzending vijf zwarte Pieten binnen. Vooral bandlid Mel B kan dit niet begrijpen.

Paul de Leeuw lachte de opmerkingen van de Spice Girls destijds weg, maar inmiddels staat hij nogal anders in de Zwarte Piet-discussie. Het fragment duikt op in een documentaire over de Spice Girls en wordt momenteel weer veel gedeeld door verbaasde Engelsen. Paul de Leeuw heeft dat gemerkt en hij twitterde recent dat hij het heel erg ongemakkelijk vindt om nu naar het fragment te kijken en dat hij van mening is veranderd. In Koffietijd zei hij dit: 

Tenslotte lanceren vandaag zo'n 200 bekende en minder bekende nederlanders, onder wie Georgina Verbaan, Jett Rebel, Nasrdin Dchar en Tofik Dibi, een actie tegen Zwarte Piet. Georgina Verbaan post op haar Instagram een foto van zichzelf met een t-shirt met ‘Zwarte Piet is Racisme' én een foto van zichzelf verkleed als Zwarte Piet. Eronder schrijft ze: "Als ik van gedachte kan veranderen, kunt u het ook”.

In het Tropenmuseum in Amsterdam wordt tijdens het Weekend of Global Cultures op 10 december een fotostudio ingericht waar ook andere Nederlanders zich met het shirt kunnen laten fotograferen.
 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.