Het was de best ingevulde peiling van het jaar bij EenVandaag: ruim 38.000 mensen gaven online hun mening over (zwarte) Piet. Hier extra inzage in de uitslagen. Zo willen met name Friezen, PVV-stemmers en ouderen Zwarte Piet niet aanpassen. En is de helft van de jongeren juist wél voor aanpassing.

We hielden deze week een gewogen peiling over het uiterlijk van Zwarte Piet en we zien opvallende verschillen tussen de voor- en tegenstanders. Ruim twee derde van de mensen wil de traditionele Zwarte Piet niet aanpassen, een kwart wel. Als we dieper in deze cijfers duiken zien we duidelijke verschillen als het gaat om regio, mannen en vrouwen, leeftijdscategorie en politieke voorkeur. Een kort overzicht:

Friezen willen vooral Zwarte Piet, randstad staat meer open voor aanpassing 

Hier is een duidelijk contrast zichtbaar tussen de randstedelijke provincies en andere delen van het land. In dit onderzoek is Friesland de provincie met de meeste weerstand tegen aanpassingen: 85% van de Friese deelnemers willen de traditionele Piet behouden. Het minste bezwaar is er in Noord-Holland (62%), Zuid-Holland (64%) en Utrecht (65%). Let wel: er zijn verschillen, maar in deze peiling noteren alle provincies dus een meerderheid tégen het aanpassen van Zwarte Piet. 

Vrouwen staan meer open voor verandering 

Een ander opvallend verschil is dat tussen mannen en vrouwen: van de mannen wil driekwart het uiterlijk van Zwarte Piet niet aanpassen, maar vrouwen de vrouwen denkt 60 procent er zo over. Een derde van de vrouwen is vóór het aanpassen van Piet - dat is bijna tweemaal zo veel als bij de mannen (18%).

Ouderen zijn behoudender 

Ook leeftijd is vaak een factor. Oudere mensen staan het minst open voor aanpassing van het uiterlijk van Piet. Van de mensen boven de 65 jaar is 85 procent tegen. Dat percentage loopt terug naarmate deelnemers jonger worden. Van de deelnemers van 18 tot 25 jaar in ons panel vindt zelfs de helft (52%) dat het uiterlijk wél aangepast moet worden. 

Vooral kiezers van PVV, 50PLUS, en Forum voor Democratie tegen aanpassing 

Tenslotte hebben we de uitslagen ook even uitgesplitst naar politieke voorkeur. Ook hier zijn de verschillen duidelijk, kiezers die afgelopen maart stemden op de PVV (96%), 50PLUS (89%), en Forum voor Democratie (88%) willen Piet niet aanpassen. Alleen kiezers van GroenLinks (66% wel aanpassen) en D66 (56% wel aanpassen) zijn in meerderheid vóór aanpassen. Van de partij DENK hebben we een te kleine groep kiezers om uitspraken over te kunnen doen. 

Wat dan aanpassen? 

Duizenden open reacties kwamen er op de redactie binnen. Mensen die willen dat Piet aangepast wordt vinden vooral dat Sinterklaas een feest moet zijn voor iedereen. De aanpassingen die deelnemers voorstellen zijn divers: van ‘geen rode lippen en oorbellen meer’ tot ‘pieten van alle kleuren’ of ‘roetveegpieten’. Daarbij denken mensen ook praktisch: welke kleur Piet ook heeft, de persoon moet wel onherkenbaar blijven voor kinderen.

Wilt u voortaan ook meedoen aan de (anonieme) peilingen van EenVandaag? Hier kunt u zich inschrijven

Lees verder:

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.