‘Zwarte Piet is racisme’ stellen 200 bekende Nederlanders vandaag in een grote campagne. Onder hen Georgina Verbaan, Jett Rebel, Renske de Greef en Tofik Dibi. 'Als ik van gedachten kan veranderen kunt u het ook’, post Georgina Verbaan op twitter. We peilen de discussie rondom Zwarte Piet al jaren en we vragen niet alleen of mensen vinden dat het traditionele uiterlijk van Zwarte Piet aangepast moet worden, maar ook letterlijk of ze hem 'beschouwen als een racistisch fenomeen'.

In de afbeelding ziet u dat het overgrote deel van de deelnemers aan dit (gewogen) onderzoek zwarte piet niet racistisch vindt. Maar u ziet ook dat er, om met Georgina Verbaan te spreken, de laatste jaren wél mensen van gedachten zijn veranderd. Op dit moment vindt één op de acht deelnemers (12%) Zwarte Piet een racistisch fenomeen. Dat was in 2014 nog één op de zestien.

Vrouwen (16%) vinden Piet vaker racisme dan mannen (8%). Ook is er een kloof tussen jong en oud: een kwart van de deelnemers onder 35 jaar beschouwt Zwarte Piet als een racistisch fenomeen, tegenover 3% van de mensen boven de 65 jaar. We zien dezelfde trend als het gaat om het aanpassen van het uiterlijk van Zwarte Piet, de resultaten daarvan zie je hier.

Zwarte Piet is géén racisme omdat...

"Het is inmiddels wel duidelijk dat met het Sinterklaas feest niets racistisch wordt bedoeld. Waarom dan aanpassen? Omdat sommige mensen daar last van hebben? Waar houdt het dan op. Iedereen kan wel ergens last van hebben. Het gesprek met elkaar hierover was nodig en is ook gebeurd en gebeurt nog steeds. Maar het dwingende karakter ervan staat me tegen."

"Het is een kinderfeest en geen rascistisch feest. Zwarte Piet is zwart van roet, niks meer niks minder."

"Waarom wel, juist vanwege z’n uiterlijk lijkt hij juist niet op de mensen die zich beledigd voelen; en de rol van een knecht (slaaf) is al jaren niet meer aan de orde. Zwarte Piet heeft nu veel meer een rol van kinderen blij maken en gek doen, dansen en zingen. Dus blijf af van datgene waar wij mee opgegroeid zijn en haal niet telkens het verleden erbij. Dat doen wij ook niet, dat komt niet eens in ons op en daarom begrijp ik al dat gezever ook niet."

"Overdreven zaken zoals dikke rode lippen, kroeshaar en gouden oorbellen mogen van mij wel aangepast worden. Maar Piet is zwart en een kindervriend, althans in Nederland."

"Hoeft niet aangepast, het is niet discriminerend bedoelt en je doet er werkelijk niemand kwaad mee. Iedereen heeft wel iets wat hij of zij liever niet wil, als je daar overal alles voor moet gaan aanpassen dan kun je werkelijk niets meer doen. Discriminatie is niet goed maar dit onderwerp heeft daar niets mee te maken en mag niet misbruikt worden door een groep die permanent en ten koste van een lief vriendelijk kinderfeest het discriminatie stokpaardje op de kaart willen houden."

"Er zijn ook zat donkere mensen die er géén moeite mee hebben, dat feit alleen al bevestigt dat zwarte piet niet racistisch ís maar slechts zo gevoeld wordt door sommigen."

Zwarte Piet is wel racisme omdat...

"Zwarte piet is zwart doordat hij door de schoorstenen klimt. Dan moet hij dus zwart van het roet zijn, dacht ik als jong kindje al. En niet zoals bepaalde rassen/culturen werden afgebeeld in de geschiedenis: met kroeshaar, rode lippen, etc. Aanpassen dus!"

"Ook al hebben veel Nederlanders die associatie er niet mee, Zwarte Piet is simpelweg blackfacing. Blackface is een racistisch fenomeen met geschiedenis in de slavernij. Moeten we niet willen doen."

"Zwarte Piet moet aangepast worden, totdat de racistische en koloniale karikaturen van zwarte piet zijn verdwenen. Dit betekent geen blackface, geen grote ronde oorbellen, geen pruik. Roetpieten zijn uitstekend alternatief."

"Ik heb zelf jonge kinderen. Het maakt de kinderen niet uit welke kleur de Piet heeft. Zwart, wit, paars, geel enz enz. Dat maakt echt niet uit dus als er mensen problemen met zwart hebben dan kan je die mensen prima tegemoet komen door de kleur aan te passen."

"Het feest wordt er niet minder om als we een paar kleine aanpassingen doen. Of ik het nu begrijp of niet dat mensen zich gediscrimineerd voelen doet er niet toe, zo voelen sommigen het. Kunnen we toch gewoon rekening mee houden!"

"Zwarte piet wordt toch echt nog altijd geportretteerd als een niet al te slimme helper van de Sint. Het verhaal over roet en schoorstenen gaat helemaal niet meer op. Het zijn gewoon zwarte slaven, net als het geval was bij de echte Sint Nicolaas."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.