Bij ontdekking van een hennepplantage sluiten burgemeesters woningen zonder pardon voor 3 tot 9 maanden. Woningbouwcorporaties willen van de maatregel af, want het kost hen niet alleen geld maar vergroot ook de krapte op de woningmarkt.

De opiumwet, ofwel de Wet Damocles, geeft burgemeesters de mogelijkheid om overlast door zogenaamde 'hennepwoningen" hard aan te pakken. De wet is een ultiem instrument om woningen voor langere tijd te sluiten. Wat is het doel van zo'n sluiting? Burgemeesters willen daarmee een drugspand laten 'afkoelen', en de aanloop van junks en dealers stoppen.

'Hennepteelt gevaar voor veiligheid, gezondheid en leefbaarheid'

Burgemeester Ederveen van Valkenswaard zou liever geen woningen sluiten, maar is wel blij met de mogelijkheid. "Het is een instrument om veiligheid en leefbaarheid in de wijk terug te brengen. Daarom gebruiken we het. Het is een stevig signaal waarmee we als overheid zeggen: dit willen we niet."

Ederveen ziet hierin ook een dilemma: de gemeente heeft de opdracht om huurwoningen beschikbaar te maken: "Het is iedere keer weer een afweging', zegt Ederveen. "Wonen is een belangrijke taak, maar belangrijker kan de veiligheid in de buurt zijn."

Duizenden woningen gesloten

"Stop met het sluiten van hennepwoningen", zegt Aedes-voorzitter Marnix Norder. "Het scheelt ons huurinkomsten terwijl de kosten, zoals verzekeringskosten, doorlopen. Ook zijn schoonmaak- en opknapkosten na maanden sluiting vaak hoger dan dat je gelijk de woning schoonmaakt, opknapt en weer verhuurd. En ondertussen wachten mensen langer op een geschikte woning." Jaarlijks worden duizenden hennepplantages in woningen opgerold, en daarna gesloten. En in sommige gevallen krijgt de huurder die is uitgezet ergens anders een sociale huurwoning, wat de krapte verder vergroot.

Ook windt Norder zich op over de kosten die corporaties maken als ze een pand dat door een hennepplantage is vervuild niet in mogen of niet op mogen knappen. "Wij betalen de rekening", zegt hij. Corporaties en woningzoekenden worden nu dus onbedoeld gedupeerd.

Laat ons woningen waarin een hennepplantage is aangetroffen zo snel mogelijk weer opleveren voor nieuwe verhuur. Daar is iedereen bij gebaat.

Hennepwoning als snelweg ongeluk

Norder maakt een vergelijking met een ongeluk op de snelweg: "Je zegt bij zo'n ongeval, dat had niet moeten gebeuren. Maar je ruimt het zo snel mogelijk op zodat de files weer kunnen gaan rijden." Zo is het volgens Norder bij hennepwoningen ook: "Los het op en zorg dat de samenleving verder kan." Het is wat Norder betreft in het belang van de woningzoekende én de woningbouwcorporaties dat het roer om moet.

Corporaties zeggen er zelf al alles aan te doen om hennepplantages tegen te gaan. Alleen panden waar vanuit gedeald kunnen wat Norder betreft gesloten worden. "Je wilt voorkomen dat nieuwe huurders geconfronteerd worden met de ongewenste aanloop naar zo'n woning, bijvoorbeeld van junks", zegt hij. "Dan snappen wij best dat zo'n woning een afkoelperiode nodig heeft."

Lees ook

TV-reportage EenVandaag: Woningbouwcorporaties willen af van maandenlange sluiting ‘hennepwoningen’

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.