Het winkelpand van Piet en Klara Emck in de binnenstad van Leerdam brandt in juni 2017 volledig af. Vermoedelijke oorzaak: een door de huurder gebouwde hennepkwekerij. Reden voor verzekeraar Interpolis om geen cent van de schade te vergoeden.

Het is midden in de nacht als Piet en Klara Emck wakker worden van geschreeuw op straat. Vanuit het raam van hun woning in hartje Leerdam zien ze rook opstijgen uit hun winkelpand, een eindje verderop in de straat. "De politie en brandweer kwamen ons gelijk al halen. Het ging zo snel", zegt Klara. Piet wordt in zijn scootmobiel getild. "Vanaf de stoep heb ik mijn hele bezit zien afbranden. Daar heb ik zestig jaar aan gewerkt. En daar ging het spul."

Verzekeraar wijst schade af

Een nieuwe klap krijgen ze als ze contact opnemen met verzekeraar Interpolis. Het pand is voor 875.000 euro verzekerd. Maar Interpolis wijst de schade af en verwijst naar de voorwaarden: schade als gevolg van illegale activiteiten wordt niet vergoed. Bovendien blijft de eigenaar altijd eindverantwoordelijk voor wat er in zijn eigendom gebeurt. Volstrekt onredelijk, vinden Piet en Klara. "Wat hadden we nog meer moeten doen?", zegt Klara. "Ik liep regelmatig het pand in. Je denkt er niet eens aan dat je huurder hennep zou kunnen kweken. Je vertrouwt iemand."

Lees ook

Wat Piet en Klara vooral dwarszit is dat Interpolis ieder gesprek uit de weg gaat. "Een verzekering zorgt dat, als er iets gebeurt, je in ieder geval verzekerd bent en met je problemen geholpen wordt. Wij hebben steeds, jarenlang premie betaald. En wat gebeurt hier? Ze willen nog niet eens praten. Sterker nog: wij worden als criminelen behandeld."

Het was nota bene de zoon van een vriend van ons.

Klara Emck verhuurde haar winkelpand nietsvermoedend aan een hennepkweker

Illegale hennepkwekerij

Het historische pand in Leerdam, waar Piet al tientallen jaren een sportwinkel heeft, brandt volledig uit. Bij onderzoek in het gebouw vindt de politie een hennepkwekerij op de verdieping die verhuurd werd. De huurder wordt opgepakt en meegenomen. Piet en Klara zijn verbijsterd. "Het was nota bene de zoon van een vriendin van ons", zegt Klara. "We hadden ook andere gegadigden, maar dan kies je toch voor veilig. De zoon van een vriendin, dat kan nooit misgaan, denk je."

Argwaan hebben ze nooit gehad. "Mijn vrouw ging wel eens eten brengen als ze medelijden met hem had omdat hij laat thuis was. We hebben geen moment achterdocht gehad. Als de politie je dan vertelt dat ze hennep hebben gevonden, krijg je wel een klap voor je kop", vertelt Piet.

Piet en Klara Emck zagen hun winkelpand afbranden door een hennepkwekerij. Verzekeraar Interpolis vergoedt geen cent.
info

Reactie Interpolis

Je huis in vlammen op zien gaan, is vreselijk om mee te maken. Dat beseffen we ons maar al te goed. Je verwacht dan door je verzekeraar geholpen te worden. Ook dat snappen we maar al te goed.

Met de premie die onze klanten aan ons betalen, gaan we zeer zorgvuldig om. Klanten moeten ervan kunnen uitgaan, dat we hun geld juist en goed besteden. Daarom hanteren we voorwaarden, ook op het gebied van eigen verantwoordelijkheid.

Schade die ontstaat als gevolg van illegale of criminele activiteiten vergoeden we daarom niet. Daarin zijn we glashelder naar onze klanten. Dat staat uitdrukkelijk in onze voorwaarden.

Vanuit wetgeving is het ons verboden om op individuele zaken in te gaan. Maar wat we wel kunnen zeggen, is dat eigenaren van panden verantwoordelijk zijn voor wat er met en binnen hun pand gebeurt. Ook als daar criminele activiteiten plaatsvinden.

'Het pand was ons pensioen en daar is niks van over'

Voor Piet en Klara ziet het er somber uit. Geld voor een rechtszaak tegen Interpolis hebben Piet en Klara niet, ook omdat ze geen huurinkomsten meer binnenkrijgen. "Het pand was ons pensioen en daar is niks meer van over", zegt Klara. Haar verzekeringen bij Interpolis heeft ze opgezegd. "Nadat het pand was afgebrand heb ik nog een jaar moeten vechten om te zorgen dat ik geen premie meer hoefde te betalen. Ik pieker er niet over nog een cent aan ze over te maken."

Volgens Piet zou Interpolis de schade moeten uitkeren en dan zelf op de huurder moeten verhalen. "Als ondernemer ging ik nog achter de klanten aan als ze een gulden teveel hadden betaald. Altijd oprecht en eerlijk, en dan loop je nu tegen zoveel onrecht aan. Dat is nog het ergste van alles."

Het historische pand in Leerdam van Piet en Klara is volledig uitgebrand
Bron: EenVandaag
Het historische pand in Leerdam van Piet en Klara is volledig uitgebrand
info

Zerotolerancebeleid

De meeste verzekeraars hanteren een zerotolerancebeleid bij schade als gevolg van hennepteelt, blijkt uit een rondgang van EenVandaag. Alleen Nationale Nederlanden geeft expliciet aan uitzonderingen te maken 'als bij schade blijkt dat verzekeringnemer in redelijkheid niet op de hoogte kon zijn geweest'. Als de klant kan aantonen dat hij niet kon hebben geweten van bijvoorbeeld een wietkwekerij in zijn pand dan wordt schade alsnog vergoed.

Ook Alex Vooren van de Stichting Bestrijding Woonfraude en Hennepteelt (SBWH) signaleert dat verzekeraars zich hard opstellen. Hij staat jaarlijks tientallen verhuurders bij die door een hennep kwekende huurder in de problemen komen. "Interpolis is wel een van de allermoeilijkste maatschappijen. Ze zijn glashelder in wat ze doen: niet uitbetalen. Ze reageren niet eens op de brieven van onze advocaten."

Volgens Vooren berekenen verzekeraars wel extra premie wanneer klanten een pand verhuren, maar doen ze daar niets voor terug. "Ze zouden mensen hulp moeten aanbieden hoe zit dit kunnen voorkomen. Maak duidelijk wat te je van een verhuurder verwacht. Dus: ken je huurder, hoe moet een screening eruit zien, zorgt dat er een huurcontract is, regel betalingen via de bank. Nu krijgen mensen die hier het slachtoffer van worden een trap na."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.