De ChristenUnie wil particuliere beleggers die woningen opkopen om te verhuren meer laten betalen. Want huizen zijn om in te wonen en niet om aan te verdienen. Met het geld dat dit oplevert, kan de belasting voor starters op de woningmarkt naar 0 procent.

Vandaag komt de ChristenUnie met een actieplan voor de woningmarkt. Partijleider Gert-Jan Segers wil 'huisjes melken' ontmoedigen door de overdrachtsbelasting voor particuliere beleggers van 2 naar 6 procent te verhogen. Met het geld dat dat oplevert, wil hij de belasting voor starters op de woningmarkt naar 0 procent brengen. Want juist voor starters is het bijna onmogelijk om aan een betaalbaar huis te komen.

Een woning is een woning en geen winstfabriek, vindt ChristenUnie-leider Gert Jan Segers.

Prins-Bernhardtaks

Het Algemeen Dagblad noemt de verhoging van de overdrachtsbelasting al de Prins-Bernhardtaks, daarbij verwijzend naar de zoon van prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven. Prins Bernhard junior heeft honderden adressen in Amsterdam in zijn bezit. Vorig jaar kreeg hij een dwangsom opgelegd voor het overtreden van de regels bij de verhuur van een pand: zonder vergunning werd er aan te grote groepen verhuurd.

Segers vindt verder dat woningcorporaties moeten stoppen met de verkoop van sociale huurwoningen. En voor een volgend kabinet heeft hij ook alvast een dringend advies: veeg de verhuurdersheffing voor woningcorporaties van tafel. Door deze heffing kunnen woningcorporaties minder investeren.

Middeninkomens in de knel

Peter Boelhouwer is hoogleraar arbeidsmarkt. Hij heeft begrip voor de hardere aanpak van particuliere beleggers, maar waarschuwt dat dit ook anders kan uitpakken dan gehoopt. "Het zou negatief kunnen uitpakken voor de middeninkomens. Mensen die willen huren en een hogere huur kunnen betalen. Het zou voor hen nog moeilijker kunnen worden om een huurwoning te vinden."

Boelhouwer vindt het een goed plan om de positie van starters op de woningmarkt te verstevigen via de belastingen. De suggestie van de ChristenUnie aan een volgend kabinet om de verhuurdersheffing voor woningcorporaties af te schaffen, zou de corporaties inderdaad veel meer mogelijkheden bieden om op de woningmarkt te investeren. Maar, zo zegt Boelhouwer, waarom kwam Segers daar niet eerder mee, toen het huidige regeerakkoord tot stand kwam?

Draagvlak bij alle kiezers

In januari 2019 deed EenVandaag een groot onderzoek over de woningmarkt onder 29.000 leden van het EenVandaag Opiniepanel. Tweederde van de deelnemers (63 procent) vindt dat de overdrachtsbelasting voor beleggers omhoog moet naar 6 procent.

Er is een groot politiek draagvlak voor deze maatregel. De achterban van alle coalitiepartijen is in meerderheid voor: VVD (56 procent), CDA (63 procent), D66 (74 procent) en CU (70 procent). Ook de kiezers van de grootste oppositiepartijen zijn voorstander: PVV (57 procent), GroenLinks (76 procent), SP (72 procent) en PvdA (72 procent).

Lees ook

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.