Dat de Amsterdamse huizenprijzen gigantisch zijn, weten we natuurlijk al lang. Maar Amsterdam als stad met de minst betaalbare huizen ter wereld? Onze hoofdstad staat echt op 1, zo blijkt uit een onderzoek van het Britse consultancybureau Knight Frank.

In het overzicht werd de stijging van de huizenprijzen van 32 steden in de afgelopen 5 jaar afgezet tegen de inkomensstijging. In Amsterdam stegen de prijzen, gecorrigeerd voor inflatie, met zo'n 63,6 procent, terwijl het inkomen maar 4,4 procent toenam. Amsterdam wordt in het rijtje gevolgd door Berlijn, Dublin en Vancouver, waar de huizenprijzen ook flink stegen sinds 2013.

Niet voorbereid op barsten 'levensgevaarlijke' zeepbel

"We hebben te maken met een grote zeepbel in Nederland, en het is levensgevaarlijk", waarschuwt Ewald Engelen, hoogleraar financiële geografie aan de Universiteit van Amsterdam.

De huidige situatie in de huizenmarkt doet de hoogleraar denken aan de periode net voor het uitbreken van de crisis in 2008: "We zijn het allemaal opnieuw aan het doen. De schuldenlasten in Nederland zijn niet gedaald, de huizenprijzen zijn weer op het exorbitante niveau van voor 2008. Dat betekent dat we uiterst kwetsbaar zijn voor allerlei onverwachte schokken, rentes die omhoog gaan, banen die verloren kunnen gaan, scheidingen, ziektes en ongevallen, het kan iedereen overkomen. En we zijn er wéér niet op voorbereid."

'De Nederlandse huizenmarkt is een zeepbel die op ontploffen staat', zegt econoom Ewald Engelen.

Minder extreem rijken

Engelen vindt het kwalijk dat Amsterdam de lijst aanvoert. "Natuurlijk is het erg dat de Amsterdamse huizen bijna onbetaalbaar zijn geworden. Dat maakt huishoudens kwetsbaar en economieën ook. Amsterdam wordt zo meer en meer een expat-stad. Is dat wat we willen?"

"Dat Amsterdam aan kop staat, heeft alles te maken met die verhouding tussen de loonontwikkeling en de huizenprijzen", zegt hij. "In Nederland hebben we al 40 jaar te maken met stagnatie van de inkomens. Ook hebben wij veel minder extreem rijken dan steden als San Francisco en Londen."

Maatregelen nodig

Wethouder Laurens Ivens hoopt door maatregelen de gekte op de woningmarkt in te dammen. "Die markt heeft gekke dingen gedaan. We moeten die mark beteugelen, want de markt zoals die nu gaat, daar zijn de Amsterdammers de dupe van. Wij willen dolgraag een instrument waardoor wij kunnen zeggen dat een woning niet meer naar een belegger gaat, maar naar een Amsterdammer die er zelf wil komen wonen. Want nu pissen de Amsterdammers naast de pot als het gaat om het verdelen van de woningen."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.