In de rubriek 'Eens Vandaag' gaat Radio EenVandaag terug naar een plaats die eerder volop in het nieuws was. Wat gebeurt daar nu, als de headlines zijn verdwenen?

Op 3 november jongstleden werd het dorp Kaatsheuvel opgeschrikt doordat er twee doden vielen bij de productie van drugs. Dit gebeurde in een garage midden tussen de rijtjeshuizen. De twee doden, goed bekend in de buurt, waren omgekomen door koolmonoxidedamp. Een slecht aangeschroefde slang en te weinig ventilatie werd ze fataal. Vooral het explosiegevaar zorgde voor veel onrust bij de wijkbewoners en burgemeester. 

In de serie 'Drugslab bij de Buren' kijken we naar de gevolgen en achtergronden van dit voorval. Het komt namelijk steeds vaker voor dat er chemische drugs in woonwijken gemaakt wordt. Alleen dit jaar ontdekte de politie al 40 gevallen. En dat is nog maar 'het topje van de ijsberg', aldus een woordvoerder.

Eerder maakte EenVandaag deze reportage over het gevaar van drugslaboratoria

Aflevering 5: Burgers moeten meer melden

Om burgers tot meer melden aan te zetten, zette de politie een gigantisch grote vrachtwagen neer op het centrale plein in Kaatsheuvel: het mobiele medialab. Mensen worden aangespoord de politie-app te installeren en vooral verdachte zaken door te geven. Burgers maken zich echter zorgen om hun veiligheid. Want hoewel de politie benadrukt dat melden anoniem kan via Meld Misdaad Anoniem, gelooft niet iedereen dat.

Aflevering 4: Boobytraps

In de vierde aflevering gaat verslaggever Laura Kors op pad met de Adviseur Gevaarlijke Stoffen van de brandweer in West-Brabant. De brandweer heeft als eerste te maken met een gevonden drugslab, nog voordat de opruimingsdienst van de politie aanwezig is.

Aflevering 3: Het topje van de ijsberg

Hoewel de politie steeds vaker drugslabs in woonwijken ontdekt, gaan ze er vanuit dat dat vaak het topje van de ijsberg is. Dit jaar is er een recordaantal van veertig labs in woonwijken ontdekt, maar dat is waarschijnlijk maar 10-20 procent van het totaal. Dat baseert de politie op het aantal pillen dat ze vinden. Met Willem Jan Uytdehage gaan we naar een locatie waar een lab is ontdekt na een aantal tips.

Aflevering 2: De wijkagent had geen idee

In aflevering twee blijkt dat ook de wijkagent in Kaatsheuvel geen idee had van wat er aan de hand was. Laura Kors gaat op pad met wijkagent Jan van Eindhoven, die zeer geschrokken was door het incident in zijn wijk. 

Aflevering 1: Beunhazerij

In de eerste aflevering spreekt verslaggever Laura Kors met omwonenden. Samen met Peter Dekkers, buurtbewoner en initiatiefnemer van de buurtpreventie, blikken we terug tijdens een ronde door de buurt.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.