In de rubriek 'Eens Vandaag' gaat Radio EenVandaag terug naar een plaats die eerder volop in het nieuws was. Wat gebeurt daar nu, als de headlines zijn verdwenen?

Op vrijdag 12 maart opent koningin Maxima het vernieuwde concertgebouw Musis in Arnhem. Na een grondige verbouwing is de concertzaal uit 1847 compleet gerenoveerd. Deze nieuwbouw plus renovatie zou sowieso 20 miljoen kosten, maar tijdens de verbouwing kwam er een lijk uit de kast: er werd flink wat asbest gevonden waardoor de verbouwing 3,5 miljoen euro duurder uitviel. Een duurder uitgevallen cultuurproject is echter niks nieuws voor Arnhem. 

De provinciehoofdstad heeft een geschiedenis van kostenoverschrijdingen bij grote projecten. Hoogleraar bestuurskunde Paul Frissen komt in oktober vorig jaar met een vernietigend rapport over de verziekte bestuurscultuur in Arnhem. SP-Cultuurwethouder Gerrie Elfrink wordt in het rapport zelfs beticht van 'Bokito-gedrag'.

Hoe kan het toch dat het in Arnhem altijd weer te duur wordt? En hoe kijkt de 'gewone Arnhemmer' aan tegen cultuurtempel Musis? Verslaggever Harm van Atteveld duikt onder in de stad aan de Rijn.

Aflevering 1

In de eerste aflevering, aan de vooravond van de opening, leidt Musis-directeur Hans Verbugt ons rond in de compleet gerenoveerde concertzaal uit 1847 en de spiksplinternieuwe Parkzaal. Die zaal moet nieuw publiek naar de cultuurtempel van 20 miljoen euro lokken.

Aflevering 2

‘Niet lullen maar poetsen’. Dat is het credo van SP-wethouder van Cultuur Gerrie Elfrink. In de tweede aflevering een portret van de verantwoordelijk SP-wethouder die te boek staat als straatvechter. In een rapport van professor Frissen over de ruwe bestuurscultuur in het Arnhemse stadhuis werd Elfrink onlangs nog beticht van ‘Bokitogedrag’, een term waarin Elfrink zich niet echt kan vinden. Hij vindt dat hij in tegenstelling tot zij  voorgangers dingen voor elkaar krijgt in Arnhem.

Aflevering 3

Veronique Gallé van ondernemersvereniging City Centrum Arnhem is een echt Arnhems meisje. Ze is trots op het nieuwe Musis in het centrum van haar stad die na het vertrek van V&D en Bijenkorf wel een impuls kan gebruiken. Maar: zal er wel voldoende klandizie zijn voor de nieuwe cultuurtempel? Oud-voorzitter van Arnhemse Rekenkamer Ton van Beers plaatst kanttekeningen, maar Musis-directeur Hans Verbugt is optimistisch over de toekomst.

Aflevering 4

Harry van der Ploeg is al 25 jaar stadsverslaggever voor dagblad 'de Gelderlander'. In Radio Eenvandaag vertelt hij over Arnhem Cultuurstad en de kostenoverschrijdingen die daarmee gepaard gaan. Rode draad: welke politiek partij er ook op het pluche zit: ze willen allemaal bouwen aan de stad. En de Arnhemmer ‘nuilt’ er wel over, maar omarmt een nieuw project doorgaans als het er eenmaal staat.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.