In de rubriek 'Eens Vandaag' gaat Radio EenVandaag terug naar een plaats die eerder volop in het nieuws was. Wat gebeurt daar nu, als de headlines zijn verdwenen?

In de zomer van 2016 wordt een probleemwijk het middelpunt van een heuse media-rel. De wijk kwam veel in het nieuws door de activiteiten van Ismail Ilgun en zijn vrienden. De 'treitervlogger' filmde zijn leven in de wijk, waar hij met een groep jongeren rond een winkelcentrum hing. Zij zorgden voor veel onrust; willekeurige voorbijgangers werden geïntimideerd en beledigd. Ook was er te zien dat stenen naar de politie werden gegooid.

Deze hele week is verslaggever Harm van Atteveld terug in Poelenburg, Zaanstad. Wat heeft de mediahype Poelenburg gebrach en hoe is het met de hoofdrolspelers van toen? En wat wil de gemeente bereiken met het invoeren van de 'Rotterdamwet'?

Aflevering 5

"Het is zo jammer dat Poelenburg zo negatief wordt neergezet, terwijl het zo'n liefdevolle buurt is, met liefdevolle bewoners en liefdevolle ondernemers. Iedereen helpt elkaar, het is één grote familie", zeggen buurtbewoners die bij elkaar komen bij het uitdelen van voedselpaketten voor mensen die leven in armoede.

Aflevering 4

In de vierde aflevering ontmoeten we Janneke Oosterman, directeur van basisschool Tamarinde en één van de juffen van de school. Zij vertellen hoe het de kinderen uit de buurt vergaat bij hen op school. "Dertig procent van de kinderen in Poelenburg groeit op onder de armoedegrens."

Aflevering 3

We ontmoeten Sanna Munnikendam, wijkwethouder van Poelenburg namens D66, in de Turkse supermarkt. Samen met haar loopt Harm van Atteveld door de wijk, en ontmoet meerdere buurtbewoners. Een Turkse bewoonster van de buurt geeft aan dat ze het jammer vindt dat er bijna geen Nederlands gesproken wordt in de wijk.

Aflevering 2

Harm van Atteveld is terug bij de Vomar op het winkelplein waar vorig jaar Ismail Ilgun zijn vlogs maakte. Onder andere daardoor is er nu 'Actieplan Poelenburg', om de wijk te verbeteren. Het is aleen wel het zoveelste plan dat in de wijk wordt geïntroduceerd.

'Treitervlogger' Ismail Ilgun en wethouder Jeroen Olthof over de Rotterdamwet

Aflevering 1

We trappen in de eerste aflevering af met een bezoek aan de aanstichter van de rel: treitervlogger Ismail Ilgun zelf. Hij heeft, een jaar later en na alle ophef, zijn leven gebeterd. 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.