Gingen we net weer allemaal naar school, zit opnieuw een deel van de leerlingen thuis met een snotneus door de coronamaatregelen. Docenten hebben flinke achterstanden weg te werken en dat is niet makkelijk, weet docent Bram Hamburger.

"Wij vervelen ons echt niet", zegt afdelingsleider en docent aardrijkskunde Bram Hamburger grappend. Hij geeft les op het Gerrit Rietveld College in Utrecht. Uit onderzoek van het AD onder middelbare scholen bleek dat in totaal zo'n 10 procent van de leerlingen thuiszit. En dat levert volgens schoolleiders achterstanden op. Hamburger kan dat beamen.

Achterstanden van vorig jaar

Volgens hem is het de taak van de docent om erop toe te zien dat dat niet gebeurt. "We weten dat er nog achterstanden zijn vanuit vorig jaar, dus we moeten dat goed in de gaten houden."

Hij ziet dat leerlingen soms in de problemen raakten door het thuisonderwijs tijdens de lockdown. Nu moeten sommigen wennen om weer op school te zijn. "Je ziet dat ze moeite hebben in het systeem mee te draaien."

'Ik verwacht slechtere cijfers'

Hamburger verwacht dit jaar ook slechtere cijfers bij de leerlingen. Toch probeert hij de achterstanden voor te zijn, door in zijn klas bijvoorbeeld kleine proeftoetsen te houden om de kennis van de leerlingen te testen. Ook wil hij alle leerlingen op een passende manier helpen.

Dat wordt nog eens extra moeilijk, omdat het onderwijs nu niet meer alleen in de klas óf alleen online is, maar beide. Een uurtje aardrijkskunde in een klaslokaal gaat er anders aantoe dan een volledige online les. "De voorbereiding is al anders, dat heeft te maken met de vorm van de les", zegt Hamburger. In een ruimte zijn met je klas maakt het mogelijk over onderwerpen te discussiëren en leerlingen actief te betrekken.

Geen vingers omhoog, maar vragen via de chat

Bij het combineren van fysiek en online ligt anders. De leerling die thuiszit kijkt online mee met de les. Dat gaat bij Hamburger via teams. "Zo krijgen ze de uitleg en powerpoints gewoon mee." Diegene kan vervolgens de vragen stellen via de chat.

Maar leerlingen die thuiszitten, kunnen natuurlijk ook rustig tijdens hun online les wat anders doen. Niemand die het ziet. Hoe je dat oplost? "Dat is nou vakmanschap van de docent", zegt Hamburger. Daarnaast moeten de leerlingen natuurlijk ook gewoon de opdrachten maken.

Vooruitgang

Toch vindt Hamburger de huidige manier van lesgeven een vooruitgang ten opzichte van het oude systeem. "Als iemand een been brak, had diegene gewoon 3 weken geen onderwijs." Leerlingen die nu thuiszitten met klachten zijn vaak wel fit genoeg om lessen te volgen. "Alles wat je aan uitleg kunt overbrengen, is winst."

Ook is Hamburger positief over het feit dat de leerlingen überhaupt weer naar school gaan, en volgens hem zijn de leerlingen dat ook. "Thuis gaan ze zich anders ook maar vervelen."

Lees ook

Niet alle middelbare scholen zijn al begonnen met het hybride onderwijs, bekijk hier de TV-reportage

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.