Het grootste deel van het zorgpersoneel zegt dat zij liever geen griepprik nemen. Hoe kan dat? Dit zijn de vier meest gehoorde argumenten tegen het nemen van de griepprik.

Argument 1: het is niet niet veilig

Een argument is dat de griepprik niet veilig zou zijn of heftige bijwerkingen zou hebben. Voorzitter van de Influenzastichting Ted van Essen weerlegt dit. Deze stichting geeft informatie over het griepvirus, ook wel influenza genoemd. "Van dit vaccin worden ieder jaar 600 miljoen gemaakt. Het is echt een van de veiligste vaccins die er bestaat. Dat is wereldwijd al 50 jaar uitgeprobeerd."

"In Nederland doet Lareb onderzoek naar de bijwerkingen. Honderden mensen melden bijwerkingen van de prik, maar ze zijn altijd onschuldig. Ja, er gaan weleens mensen dood na een griepprik, maar uit onderzoek blijkt dat dit nooit door de griepprik kwam. Ook kan je een allergische reactie krijgen, maar dit komt zelden voor."

info

De griepprik

  • Elk jaar wordt iedereen boven de 60 jaar opgeroepen voor de griepprik. Ook iedereen met een kwetsbare gezondheid, zoals mensen met long- of hartproblemen krijgen de griepprik gratis. Dat komt in Nederland neer op zo'n 6 miljoen mensen per jaar.
  • Vorig jaar haalde 53 procent van die groep ook daadwerkelijk de griepprik. Aan het begin van deze eeuw lag dat percentage op 75 procent, dus het is inmiddels behoorlijk gedaald.
  • Met de griepprik krijg je een klein beetje doodgemaakt virus in je lichaam gespoten, zodat je lichaam antistoffen aanmaakt. Deze antistoffen zorgen ervoor dat de kans op griep kleiner wordt.

Argument 2: ik word toch ziek, ook al heb ik de griepprik gehad

Een van de veiligste vaccins ter wereld dus. Maar hoe kan het dat je na het krijgen van de griepprik tóch ziek wordt? "Hier bestaat veel onduidelijkheid over. Want eigenlijk is het griepvaccin niet zo'n goed vaccin. Het werkt maar voor 40 procent", zegt Van Essen. Dat betekent dat 40 van de 100 mensen die de griepprik hebben gehad, echt beschermd zijn.

"Je zou denken: waarom neem je zo'n rotvaccin? Maar het werkt omdat zoveel mensen griep krijgen en daardoor is het aantal mensen dat is beschermd heel hoog." Van Essen rekent het voor ons uit: "In Nederland gaan ongeveer 2800 mensen per jaar dood aan de griep. Als je 40 procent daarvan voorkomt, zijn dat 1000 sterfgevallen minder."

"Daarnaast ben je met de griepprik beter beschermd tegen de complicaties van het virus. Je kan dus minder ernstig ziek worden." Ook werkt het griepvaccin bij jonge mensen beter en wordt er hard gewerkt aan het verbeteren van het vaccin.

Lees ook

Argument 3: ik ben nooit ziek

Er zijn mensen die zeggen: ik ben nooit ziek, waarom zou ik een griepprik nemen? "Dat is absoluut waar. Per jaar krijgt maar 5 à 10 procent de griep. Dat komt erop neer dat iedereen ongeveer eens in de 10 jaar met griep in bed ligt. Je krijgt hem dus wel, maar het kan best zijn dat je het alweer vergeten bent."

"Daarbij is, ook als je niet ziek wordt, er een kans dat je het virus overdraagt aan anderen. Daarom is het voor zorgmedewerkers zo belangrijk zich te laten vaccineren, omdat zij met kwetsbare groepen werken", zegt Van Essen.

Lees ook

Argument 4: het is beter als mijn lichaam zelf antistoffen aanmaakt tegen het griepvirus

De griepprik zorgt ervoor dat je lichaam antistoffen aanmaakt zodat áls de griep komt, je hem kunt verslaan. Maar kan het lichaam dat dan niet veel beter zelf?

"Het is niet zo dat de eigen antistoffen van je lichaam beter zijn dan die van de prik, of dat je op dan duur beter beschermd bent. Je krijgt er geen betere weerstand van en je bent volgend jaar weer net zo vatbaar", legt Van Essen uit.

Over de griepprik bestaat dus onduidelijkheid. Hoe je dat oplost? "Ga in gesprek met elkaar. Vertel wat waar is en niet waar. Dat helpt. Dit zie je ook bij de kindervaccinaties en dit gaan we straks ook zien als het coronavaccin er is."

info

De griepprik en corona

Er doen nu veel verhalen de ronde over de griepprik en het coronavirus. Volgens Van Essen hebben die niets met elkaar te maken. "Het enige nadeel is als je het beide krijgt, dan heb je dubbel pech. Voor corona is nog geen vaccin dus daar kun je niets aan doen. Maar voor de griepprik kun je wél langskomen." Van Essen denkt daarom dat er dit jaar meer mensen van de griepprik gebruik zullen maken.

Uitlegvideo: Zo wordt een vaccin tegen het coronavirus gemaakt

Het lijkt zo normaal dat we vaccins hebben, maar het ontwikkelen ervan is een proces dat jaren kan duren. Op dit moment wordt hard gewerkt aan een vaccin tegen het coronavirus. Hoe gaat dat in zijn werk? Verslaggever Tom van't Einde legt het uit.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.