Eén dag na het sluiten van de scholen kregen alle 2.500 leerlingen van de Katholieke Scholengemeenschap Etten-Leur online les volgens hun normale lesrooster. Hoe kreeg de school dat voor elkaar?

Het was de 28-jarige wiskundedocente Vera Raaijmakers die haar collega's nog voordat de scholen dichtgingen, aanspoorde om zich voor te bereiden. "De week voordat het kabinet besloot de scholen te sluiten, had ik al Youtube-filmpjes gemaakt voor alle collega's. Zo konden ze oefenen met online lesgeven. De scholen gingen op maandag dicht, en op dinsdag draaide het volledige rooster weer."

Lees ook

Workouts met wc-rollen

Inmiddels krijgen alle leerlingen, alle lessen. Ook de docenten lichamelijke opvoeding van de school in Etten-Leur laten zich van hun meest creatieve kant zien. Stijn Blenk maakte zelfs een tutorial voor zijn leerlingen, waarin hij overnight oats maakt. "Gezond leven is niet alleen sporten, maar ook gezond eten." Andere gymdocenten sloofden zich uit met workouts met wc-rollen. "Want die hebben jullie nu allemaal toch teveel in huis."

Vera geeft wiskundeles met een digitaal schoolbord, waardoor de leerlingen de door haar getekende grafieken meteen kunnen zien. "Als leerlingen vragen hebben, dan stellen ze die via de chat. De microfoon van de leerlingen staat uit, want anders gaat iedereen door elkaar praten."

Lees ook

Revolutie in het onderwijs

Of ze zeker weet dat alle leerlingen meedoen met de les? Niet altijd. "Maar het valt wel op dat leerlingen die normaal gesproken iets minder actief zijn, hun huiswerk nu massaal maken. Ze vinden deze efficiënte manier van lesgeven wel prettig, ik hoef me niet meer bezig te houden met orde houden in de klas."

Het onderwijs vernieuwt zich in deze periode als een speer. Wat blijft daarvan over als de coronacrisis voorbij is? Volgens Vera zijn tijd en plaats minder belangrijk geworden. "Als een leerling ziek is, kunnen de lessen worden gevolgd vanuit huis. Als een docent een been breekt, zou die gewoon les kunnen geven in het gips. Eigenlijk maakt het onderwijs nu een revolutie door."

De 28-jarige Vera zorgde ervoor dat alle leerlingen van haar school online les kunnen krijgen volgens het gewone rooster.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.