De Nederlandse Gine en David runnen een B&B in het Spaanse Aspe. Na een opeenstapeling van problemen en de lockdown in Spanje hadden ze het al lastig, maar door de nieuwe code oranje is er nu geen enkele boeking meer voor dit jaar.

"Soms denk ik wel eens: volgens mij heeft iemand zo'n hekel aan ons dat iemand een voodoo-poppetje heeft en ons steeds maar weer een prik geeft", zegt Gine. Het stel deed mee aan Ik Vertrek en werd bekend door hun 'kartonnen huis' dat in elkaar stortte bij een flinke regenbui. Het huis was niet van hout, maar bleek van MDF-platen en was aan alle kanten lek, ondanks het 'goede' bouwrapport.

'Hoe komen we hier nou weer uit'

Daar bleef het niet bij. Ze hadden problemen met de makelaar en de advocaat die met 4000 euro in de zak vertrok. En dan denk je dat je alles gehad hebt, komt de coronacrisis. "Mensen hoeven geen medelijden met ons te hebben, want alle ondernemers in Nederland en Spanje en waar ook ter wereld hebben het moeilijk. Maar wij hebben wel een opstapeling van problemen gehad", zegt Gine.

"Toen we vanuit Nederland naar Spanje gingen zeiden mensen al: jullie gaan beren op de weg tegenkomen. Nou we dachten dat we die beren allemaal al wel hadden gezien, maar nee. Dit is wel een hele grote domper", vertelt David. "We hebben echt zitten janken. Dat je denkt: hoe komen we hier nou weer uit?" vult Gine aan.

'Ik was ook niet naar Spanje gegaan'

Want in de B&B blijft het nu stil: er zijn precies nul boekingen. Gine en David hebben in de periode dat Spanje als 'veilig' vakantieland aangemerkt was wel wat vakantiegangers ontvangen, maar echt storm liep het niet. "Als we toen zo'n 1000 tot 1500 euro verdiend hebben, is het veel."

"Ik snap het wel, mensen zijn angstig om hier te komen. Er wordt opgeroepen om de eigen ondernemers in Nederland te steunen. Als ik in Nederland had gewoond, was ik ook niet naar Spanje gegaan", zegt Gine.

Lees ook

Hele toeristische sector op z'n gat

De focus voor de B&B ligt op de Nederlandse toeristen, net als veel andere plekken in Spanje. "In Benidorm was het een spooktocht. Van de 140 hotels zijn er 14 open. Als dit tot het einde van het jaar blijft doorgaan is driekwart daar failliet. De hele toeristische sector ligt op z'n gat."

David en Gine zijn beslist niet in zak en as gaan zitten. "We pakken dingen aan. Zo hebben we alles geverfd en hebben we kamers opgeknapt. Ook hebben we een boerengolf gemaakt, zodat we daar nu mensen mee kunnen trekken." Daarnaast is David sporttherapeut en geeft hij massages om geld bij te verdienen.

Code oranje

"We kunnen wel zeggen: we kappen ermee. Maar we proberen gewoon alles om nog geld te verdienen. We moeten wel realistisch zijn. Als het het komende jaar echt niets meer wordt, kijken we of we teruggaan naar Nederland om misschien daar voor een periode te werken."

Gine en David begrijpen goed dat Nederlandse toeristen niet meer komen, maar vinden de willekeur in reisadviezen jammer. "We hebben hier helemaal niet veel besmettingen, het grootste aantal is in Madrid en Barcelona. En vanuit Nederland is het oranje, terwijl vanuit Frankrijk gewoon iedereen mag komen. Het is net stemmen bij het Songfestival."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.