Hoewel de Spaanse premier Sanchez zich opvallend stilhoudt tijdens de Brusselse onderhandelingen over het coronafonds, is de kritiek vanuit Spanje op Nederland en Rutte zeer fel. "Nederland is een belastingparadijs, dat mag ons de les niet lezen."

De Nederlandse econoom Marcel Jansen is verbonden aan de Universiteit van Madrid en ziet de Spaanse media keihard uithalen naar Nederland. "Zo'n bericht over dat belastingparadijs komt door de brievenbusfirma's. Dat is een verhaal dat je nu terug ziet komen in media. Maar ook gaat het over Rutte die 'mister no no no' wordt genoemd."

Beluister hier het hele gesprek terug over de onderhandelingen in Brussel.

Fonds ook in Nederlands belang

Jansen is al jarenlang werkzaam in Madrid en kan zich goed inleven in de positie van de Spanjaarden. Hij was ook een van de zestig ondertekenaars van een brief aan de Nederlandse minister van Financiën Wopke Hoekstra. Hierin werd de minister opgeroepen te denken aan het grotere Europese belang en dús ook zuidelijke landen financieel te ondersteunen.

"Ik verbaas me over de Nederlandse houding nu in Brussel. Ze lijken de risico's niet te zien als het niet tot een deal komt. Het is direct in Nederlands belang als die er wel komt. Een compromis dat er nu ligt is goed voor Nederland én voor Spanje."

Lees ook

Hervormingen wel, vetorecht taboe

"In Spanje ging het tot voor kort over het terugdraaien van twee hervormingen die werden ingevoerd in de jaren na de vorige financiële crisis: de pensioenen en de arbeidsmarkt", vertelt Jansen. "Maar dat ligt even stil, gezien de onderhandelingen nu. Een vetorecht van landen lijkt wel taboe, de ene regering moet niet op de stoel van een andere regering gaan zitten."

De kastanjes bij de onderhandelingen worden nu uit het vuur gehaald door Duitsland en Frankrijk, de Spaanse premier Sanchez houdt zich stil. Terwijl het originele plan over leningen en subsidies van miljarden euro's voor coronasteun toch van Spaanse economen uit het Europarlement komt. Maar de uiteindelijke uitkomst, daarover is het nog even gissen.

Lees ook

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.