Er moet een ruimer coronatestbeleid komen. Ook mensen zónder klachten moeten zich kunnen laten testen. Dat adviseert arts-microbioloog Jan Kluytmans. "Als er een contact is geweest dat risicovol was, kan testen echt een bijdrage leveren."

Als je op dit moment getest wilt worden op corona kan dat alleen maar als je zelf klachten hebt. Niet omdat een huisgenoot van je corona heeft, of je een feestje of café hebt bezocht waar corona is uitgebroken.

Huisgenoten ook besmet

"Je kunt je voorstellen dat je de contacten wel laat testen", zegt Jan Kluytmans, arts-microbioloog van het Amphia Ziekenhuis in Breda. "We weten dat huisgenoten een hoge kans hebben dat ze positief worden. Een kans van een op vijf of een op zes."

Kluytmans schuift met enige regelmaat aan bij het Outbreak Management Team, dat het ministerie van Volksgezondheid adviseert bij de aanpak van de coronacrisis. "A-symptomatisch testen zit nu niet in het beleid", zegt hij. "Ik denk dat het er wel in kan komen. Bijvoorbeeld bij introductie van de corona-app, wat een heel mooi voorbeeld is waarbij testen een bijdrage kan leveren."

Lees ook

Lokale uitbraken

De oproep van Kluytmans komt op het moment dat er weer een paar lokale uitbraken zijn. Zo zijn in het Zuidhollandse Hillegom meerdere mensen besmet geraakt, vermoedelijk na een bezoek aan een plaatselijk café. En ook in het Zeeuwse Goes is een lokale uitbraak van het coronavirus.

De regionale GGD vraagt iedereen die het besmette café in Hillegom heeft bezocht op zaterdagavond 11 juli om thuis te blijven. Dit om te voorkomen dat ze anderen kunnen besmetten. Maar houden mensen zich hier aan?

De ene sneltest voor het coronavirus na de andere lijkt de laatste tijd uit de grond te schieten. Waarom is het dan toch zo lastig om heel Nederland op het virus te testen? Verslaggever Tom van't Einde legt het je in deze video uit.

Testbereidheid laag

Vorige week bleek dat de bereidheid van mensen met coronaklachten om zich te laten testen niet bijster hoog is. Het RIVM en de GGD deden onderzoek onder 50.000 mensen. Daaruit bleek dat maar 12 procent van de Nederlanders met corona-achtige klachten zich laat testen. Ook gaan 8 op de 10 Nederlanders gewoon naar buiten met een hoest, loopneus, koorts of andere coronasymptomen.

"Als mensen niet twee weken in quarantaine willen maar zich wel willen laten testen, zou dat ook een overweging kunnen zijn", zegt Jan Kluytmans.

Bekijk hier de tv-reportage over dit onderwerp.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.