De lichamelijk gehandicapte Marcel besloot aan het begin van de coronacrisis in quarantaine te gaan. Met betaalde hulp: Maarten trok eind maart bij hem in. Inmiddels zijn ze 3 maanden verder, hoe gaat het nu met de twee?

"Je ziet niet veel mensen als je in quarantaine zit." Met een brede glimlach opent Marcel Brans (50) vanuit zijn rolstoel de automatische deur van zijn appartement in Breda. Quarantainebuddy Maarten Schering (30) wijst naar de 'coronastoel' in de gang. Dat is de stoel voor gasten, dichterbij mogen ze niet komen. Marcel en Maarten zitten gebroederlijk naast elkaar. Eind maart ontmoetten ze elkaar voor het eerst, nadat Marcel een oproep deed op Facebook.

Sociaal experiment

Marcel zit sinds zijn 13de in een rolstoel en heeft snel last van longontstekingen. Omdat hij veel verschillenden zorgverleners heeft, vreest hij voor besmetting met het coronavirus. Maarten zag Marcels Facebookoproep op het moment dat hij weinig meer om handen had, omdat de evenementenindustrie waar hij werkte op z'n gat ligt. "Het is een sociaal experiment. Het zal weinig voorkomen dat je met een wildvreemde in een huis gaat zitten", vertelde hij begin april aan EenVandaag.

Nu, dik 3 maanden later, wekken de twee de indruk dat ze elkaar al jaren kennen. Maar, Maarten is na 2 maanden wel 6 weken uit quarantaine gegaan. Na een maand besloten de twee het nog 4 weken langer vol te kunnen houden, "zonder dat we elkaar teveel in de haren vliegen."

Verschrikkelijke muziek

Die haren gingen er bij Maarten in quarantaine met de tondeuse af: "Toen ik na twee maanden buiten kwam, zag ik eruit als een gedetineerde die met verlof was." Een vriend van Maarten nam de zorgtaken over. "De dynamiek veranderde, de wisseling van de wacht was eigenlijk ook iets leuks", zegt Marcel nu.

Inmiddels is Maarten met een paar tassen kleding en zijn gewichten opnieuw ingetrokken bij Marcel. "Je hebt me toch ook wel gemist met mijn hiphopmuziek?" lacht Maarten. Marcel: "Ja, die verschrikkelijke muziek."

Nieuwe baan in de zorg

De twee maken nu een goed op elkaar ingespeelde indruk en vertellen dat ze eigenlijk uit twee verschillende werelden komen: Marcel zeer politiek bewust, confronterend en scherp formulerend. Maarten een denker, niet met politiek bezig, druk met fitness en voeding. "Ik leer van hem en van zijn rust", vertelt Marcel. Maarten: "Ik moet zeggen dat het wel bevrijdend werkt om wat meer de confrontatie aan te gaan."

De quarantaine is voor Marcel nog niet voorbij. "De tweede golf komt er waarschijnlijk aan, als de mensen terugkomen van vakantie." Maarten blijft tot augustus bij Marcel wonen en start dan met een nieuwe baan: in de zorg. Een vervanger voor Maarten is er nog niet, maar wordt naarstig gezocht. Want stoppen met de zelfgekozen quarantaine durft Marcel nog niet. "Ik hoop op een vaccin of medicijnen. Maar nu is het risico nog veel te groot."

Lees ook

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.