Vandaag opent de Tilburgse kermis, in afgeslankte vorm en met extra veiligheidsmaatregelen. De vraag rijst of dit wel een goed idee is: een groot evenement met veel bezoekers - en dat in een stad die zo hard werd geraakt door de coronacrisis.

Medio april maakte de Tilburgse burgemeester Theo Weterings bekend dat de kermis in zijn stad dit jaar niet door kon gaan vanwege de coronacrisis. Het zou voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog zijn dat het evenement afgelast zou moeten worden. Een grote teleurstelling voor exploitanten én bezoekers.

Alleen exploitanten met corona-protocol

Maar vandaag om 15 uur wordt de Tilburgse kermis alsnog feestelijk geopend, zij het op veel kleinere schaal dan in eerdere jaren.

In plaats van de gebruikelijke 200 attracties staan er maar zo'n 50, verdeeld over een drietal pleinen in de Tilburgse binnenstad. En er staan uitsluitend kermisexploitanten die zelf een corona-protocol hebben.

Lees ook

Polsbandje voor bezoekers

De reden voor deze ommezwaai zijn de door het kabinet afgekondigde versoepelingen van de coronamaatregelen. Dit geeft de gemeente Tilburg genoeg speelruimte om de kermis op kleinere schaal alsnog door te kunnen laten gaan. "We houden ons aan het protocol en de regels van het RIVM. De pleinen zijn afgezet en er vinden toegangscontroles plaats, zodat er niet teveel mensen tegelijkertijd het terrein op kunnen", vertelt wethouder evenementen Rolph Dols.

"Bezoekers krijgen vervolgens een polsbandjes om. Daardoor kun je direct zien of iemand onder de achttien is of mensen als een huishouden bij elkaar hoort. Deze bezoekers hoeven zich vervolgens niet aan de 1,5 meterregel te houden als ze een attractie bezoeken."

'Dit is echt ons leven'

De kermisexploitanten staan te popelen om weer aan het werk te gaan. Zo ook de 41-jarige Niek Moonen. Hij komt uit een Tilburgse kermisfamilie en staat vandaag in zijn eigen stad met een gloednieuwe attractie.

Moonen kan niet wachten totdat de kermis vanmiddag eindelijk open gaat: "Dit is echt ons leven, en dat staat al maanden compleet on hold."

Geen cent meer binnen

Moonen had in het voorjaar net alle vergunningen binnen voor zijn nieuwe attractie, de Toxic. "Dat is bij elkaar een enorm dure grap, en dat moet je echt terugverdienen. Toen kwam corona en ging alles op slot. We kregen geen cent meer binnen, maar alle kosten liepen gewoon door."

Als de kermis van Tilburg vanmiddag van start gaat is dat de eerste die Niek Moonen weer mag draaien sinds afgelopen jaar oktober.

Vijftig kermissen in plaats van duizend

De afgelopen maanden waren moeilijk voor iedereen in de kermisbranche en de exploitanten zijn nog lang niet uit de financiële problemen. Normaal gesproken zouden er in deze maanden zo'n duizend kermissen door heel Nederland plaatsvinden. Dit seizoen zijn dat er nog maar iets meer dan vijftig.

De exploitanten vinden dat burgemeesters veel te streng zijn met het uitgeven van vergunningen. Waar de horeca veel vrijheid krijgt om terrassen uit de breiden om de 1,5 meterregel te kunnen handhaven, worden voor kermissen maar mondjesmaat vergunningen uitgegeven door huiverige gemeentes. Ook wil de branche betere compensatieregelingen voor kermisexploitanten die nu geen of veel minder inkomsten hebben.

'Veiligheid was voor corona al belangrijk, nu nog meer'

Toch vindt Niek Moonen het ook spannend om weer op een kermis te staan. "Je moet er toch niet aan denken dat iemand ziek wordt of anderen gaat besmetten in jouw attractie." Hij heeft zelf meegemaakt hoeveel impact corona op Tilburg had en is er nog zeer onder de indruk van.

"We hopen dat mensen zich strikt aan ons protocol houden. We hebben op diverse plekken desinfectiemiddelen staan, en borden en lint om mensen erop te wijzen dat ze afstand moeten houden. En we zijn ook wel gewend om in te grijpen als mensen zich niet aan de regels houden. Veiligheid was vóór corona al belangrijk, nu komt er nog een stuk meer bij kijken."

Of het allemaal goed uitpakt zal over een paar weken blijken, waaneer de besmettingscijfers voor deze periode in Tilburg en omstreken bekend zijn.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.