Wel of niet naar de kapper? Wel of niet naar school? Thuiswerken of op kantoor? Het is het Outbreak Management Team (OMT) dat het in principe voor ons bepaalt. Microbioloog Jan Kluytmans maakt deel uit van het OMT en zegt nu: dat moet anders.

ChristenUnie-fractievoorzitter Segers stelde woensdag voor om naast het OMT ook een IMT op te zetten. Een Impact Management Team, met daarin onder andere een econoom en een gedragswetenschapper. Premier Rutte vond dat te snel, maar wat OMT-lid Kluytmans betreft is het verstandig de huidige 'adempauze' in de crisis te gebruiken om daar toch eens goed over na te denken.

info

Het OMT

Het Outbreak Management Team (OMT) wordt in noodsituaties door de minister van Volksgezondheid bijeen geroepen. Eerder gebeurde dat bij Sars en Ebola. De adviezen van het OMT zijn leidend.

Als het OMT adviseert dat we binnen moeten blijven of thuis moeten werken, geeft premier Rutte de veiligheidsregio's de opdracht hier op toe te zien. Dat gebeurt op basis van noodverordeningen. Deze ingrijpende maatregelen kunnen genomen worden zonder dat de Kamer daar vooraf toestemming voor geeft.

Nieuwe fase

Kluytmans is vanaf het begin betrokken bij het Outbreak Management Team. Zijn adviezen leidden mede tot de maatregelen die premier Rutte elke dinsdag bekendmaakt. Volgens Kluytmans zijn we momenteel in een nieuwe situatie beland en hebben we de uitbraak onder controle.

En in die situatie zijn, naast de medici in het OMT, wat hem betreft ook gedragswetenschappers en economen nodig om te bedenken hoe we Nederland weer op kunnen starten. "Nu kom je in een fase waarin je moet bedenken hoe je met dit virus moet samenleven."

Middel erger dan de kwaal?

Kluytmans: "De anderhalvemetersamenleving heeft voor sommige bedrijfstakken hele ernstige gevolgen. We hebben nu een adempauze om te denken over de vraag: is het middel niet erger dan de kwaal?" Hij stelt de vraag hardop. Hij weet alles over virussen, maar niets over economie.

Hij vindt het tijd dat ook andere specialisten betrokken worden bij de exitstrategie. "We zijn hier de komende jaren niet vanaf en er moeten oplossingen gevonden worden om met het virus te leven."

Andere disciplines ook nodig

Kluytmans vindt dat economen, gedragswetenschappers en juristen betrokken moeten worden bij nieuwe maatregelen. "Natuurlijk blijft de gezondheidszorg op één staan, maar ik denk dat we ook andere disciplines nodig hebben."

Als voorbeeld noemt hij het inzetten van apps. "Daar heb ik als burger wel een mening over, maar dat is niet mijn deskundigheid. Daar heb je dan juristen voor nodig. Als we dit soort complexe dingen gaan doen, dan hebben we een brede deskundigheid nodig en die moeten we dan ook aan tafel zetten."

Lees ook

Lokaal en regionaal keuzes maken

In de exit-strategie mag wat Kluytmans betreft ook rekening worden gehouden met verschillen in het land zelf. De huidige noodmaatregelen gelden voor het hele land, terwijl niet elke regio even hard is getroffen. Zo zijn er in Friesland, Groningen en Drenthe beduidend minder slachtoffers.

"Ik denk zeker dat je lokaal en regionaal keuzes kunt maken", legt hij uit. "Wij kunnen nooit vanuit een ivoren toren van het RIVM en de wetenschappers die daar aan verbonden zijn, zeggen hoe het zit. Wij kennen die situaties niet. Lokaal zit er heel veel oplossingsgericht denken en daar moet je gebruik van maken."

Waarom we door het coronavirus in lockdown zitten en door eerdere epidemieën niet

Door het coronavirus is bijna de hele wereld in lockdown. Iets wat bij eerdere epidemieën niet gebeurde. Waarom is het bij het coronavirus nu zo anders? Verslaggever Tom van 't Einde legt het uit.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.